Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САВЕТИ

Ситуације у којима никако не бисте смели да пијете кафу

Кафа би могла бити једини порок који је заправо добар за наше здравље

1611516761_coffe-4345449_640.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Многа истраживања повезивала су кафу са смањеним ризиком од деменције, убрзаним метаболизмом и смањеним ризиком од оболевања од рака.

Прочитајте још: Обожаваћете га: Напитак који убија депресију и скида килограме

Наравно, ту је и додатна енергија која нас покреће ујутро и помаже нам да преживимо бескрајне капи енергије током дана. Међутим, постоје и мало мање добри ефекти кафе, односно ситуације у којима треба избегавати или бар смањити њену конзумацију.

Ако је кафа превруц́а

Уместо да попијете мало кафе чим је готово, сачекајте да се прво мало охлади. Према новом извештају Светске здравствене организације, конзумирање пића топлијих од 65 ° Ц може повећати ризик од рака једњака. Додавањем млека или креме за кафу можете да смањите температуру за неколико степени, али најбоље решење је ипак стрпљење. Једноставно сачекајте неколико минута да ваша кафа достигне температуру која је сигурна за конзумирање.

Фото. деспоситос

Ако сте склони анксиозности

Ако се осећате као да сте на ивици, испијање још једне шољице кафе могло би вам створити додатни проблем. Кофеин делује стимулативно на нервни систем јер стимулише лучење кортизола, што може погоршати анксиозност и проблеме са спавањем. Да бисте смањили утицај кофеина, покушајте да смањите количину кофеина који конзумирате и последњу шољицу кафе попијте најкасније 6 сати пре спавања.

Након непроспаване ноћи

Кафа се може чинити природним решењем за непроспавану ноћ, али може вам помоћи само у одређеној мери. Ново истраживање показује да кофеин престаје да буде ефикасан начин буђења ако сте више од 3 узастопне ноћи спавали мање од 5 сати. Разлог је чињеница да тако мало сна узрокује пад ваших менталних способности које ни највећа количина кофеина не може поправити. Ако не можете да заспите најмање 7 сати сваке ноћи, можда је најбоље да кафу уопште прескочите, а када вам ниво енергије опадне, покушајте да кратко одспавате.

Прочитајте још: Зашто је добро да пијемо НАПИТАК ОД ЦЕЛЕРА?

Чим се пробудите

Испијање кафе у 7 сати ујутро неће много утицати на ниво ваше енергије. Разлог је чињеница да су ваши хормони стреса на највишем нивоу управо када се пробудите, због чега ћете добити природни налет енергије. Стручњаци се слажу да је најбоље време за конзумацију кафе између 10 и 12 сати, када ниво кортизола почиње да опада. На тај начин ћете искористити природни налет енергије који се јавља ујутру и "сачувати" кофеин за касније.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas