· · Коментари: 0

Лепе жене београдске: Мода на улицама престонице 60-их година (ФОТО)

Друштвеним мрежама поново се дели серија фотографија Београда 60-их година прошлог века и лепих жена, моде, тог времена познатог фотографа Бранислава Банета Ђорђевића

1632402595_moda.jpg
Фото: Депозит

Фотограф Бане Ђорђевић снимао је улице, градске фасаде, али је у историју српске фотографије ушао као фотограф лепих Београђанки.

По струци професор клавира, он је такорећи свакога дана, после наставе у Музичкој школи "Станковић", одлазио у центар града где је на Теразијама, у Кнез Михаиловој улици и на Тргу републике снимао пролазнице... и тако 35 година....

Оставио је иза себе преко 13,000 фотографија и негатива.

О његовој вишедеценијској "мисији" бележења чувене београдске женске лепоте пише и Момо Капор у приповетки "Хаппy хоур," започињући речима:

"Познавао сам једног човека у Београду... неког Банета. Сви су га познавали...

Београдске даме и госпођице, које делују модерније од данашњих, биле су шик попут госпођица из Рима или Париза.

Оно што многи који прате фотографије старог Београда и детаља, моде на улицама, примећују велику - опуштеност.

"Могли сте сваког дана да га видите на потезу од "Руског цара" до Калемегдана, како шета и слика лепе девојке. Мислим да их је фотографисао најмање двадесетак година. Сликао их је у ходу или како зуре у излоге, како се смеју и стоје на једној нози, како забацују косу, лижу сладоледе или балансирају на ивици тротоара, док је Кнез Михаилова још имала тротоаре... И тако, фотографисао је те девојке када би се тек појавиле на Кнезу, саплићући се саме од себе од узбудљивости свог тела тог пролећа; пратио је њихов ход који је постајао све сигурнији и изазовнији... Једноставно их је сакупљао за себе, као неку приватну историју лепоте и младости те улице", пише о Банету Ђорђевићу Момо Капор.

Бане Ђорђевић је преминуо 1995. године, али кроз његове фотографије живи и стари Београд, и неко старо време, па и он сам.

Сећање и на њега и на стари Београд чувају многобројне групе на друштвеним мрежама: Црно-бели Београд на Фејсбуку, црнобели_београд на Инстаграму...

Многе су "пролазнице" ушле у монографски уређене изборе, излагане су, хваљене и награђиване међу другим бисерима југословенске и српске фотографије, а нашле су се и у, женама и женској лепоти посвећеном, броју "Националне географије".

Можда ми данас са неком сетом гледамо ове фотографије, а ове даме сигурно нису мислиле тада да ће се њихова лица и стил гледати и педесетак година касније.

Много приче могло би да поквари естетски доживљај. Препустите се погледу на некадашњу моду, природну лепоту, стил, пробајте да осетите атмосферу Београда 60-их година...

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.