Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЉУБИМЦИ

Занимљиво истраживање: Доказано да ПСИ могу да разликују СТРАНЕ ЈЕЗИКЕ

Да пси могу да разликују језике открили су истраживачи у Мађарској, након што су групи од 18 паса пустили одломке из приче „Мали принц“ на шпанском и мађарском језику.

1641995774_dog-gc34e21eaa_1280.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Ову занимљиву студију водила је Лаура В. Цуаиа са Универзитета Еотвос Лоранд у Будимпешти, која се доселила из Мексика пре неколико година, доводећи са собом свог пса Кун-куна.

- Питала сам се да ли је Кун-кун приметио да људи у Будимпешти говоре другачијим језиком - рекла је она, након чега је дошла на идеју да истражи ову тему.

Прочитајте још: Занимљиве чињенице о њиховим њушкицама: ПСИ не подносе ове МИРИСЕ

- У истраживању смо први пут открили да мозак, који није људски, може разликовати језике. У свом суживоту са људима, пси прихватају слушне обрасце језика којем су изложени - рекао је Раул Хернандез-Перез, коаутор студије.

Током експеримента, Кун-кун и други пси били су подвргнути скенирању мозга.

Сви пси су раније од својих власника чули само један од два језика - мађарски или шпански, што је омогућило истраживачима да упореде како је њихов мозак реаговао на веома познати језик и на потпуно непознат језик.

Пси су слушали одломке из приче на шпанском и мађарском језику

Када су упоређивали реакције мозга, истраживачи су пронашли различите обрасце активности у примарном слушном кортексу мозга паса, што указује на то да они могу разликовати између говора и не-говора.

У њиховом секундарном слушном кортексу који анализира сложене звукове, мозак паса производи различите обрасце активности када чују познати и непознат језик.

Што су пси били старији, њихов мозак је боље разликовао два језика.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas