Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ДЕДА МРАЗ

Србија је Јарац, а то значи традиција. Свети Никола је САТУРН и ево шта нам доноси

Сви верски празници и сваки светац је представљенi su симболиком, а Света Петка је Плутон и Месец.

1608908803_DedaMraz.png
Фото: Депозитфото
Oglas

Знак Јарац и његов владар Сатурн природни су владари десетог поља хороскопа које, између осталог, симболише крајњи циљ живота, све заслуге и награде, али и падове и казне.

Почетак овог знака обележен је доласком Сунца до тачке зимског солстиција, другим речима, зимске краткодневице. Оно на овом степену стагнира три дана, након чега се 24. децембра коначно помера један степен северно и овај тренутак вековима се слави као победа живота, Сунца, над силама мрака.

Прочитајте још: Ера Водолије: Нови свет почиње да се рађа у јануару, а САД у томе неће учествовати!

Зна се да је Деда Мраз, овакав каквог га данас познајемо, комерцијална варијанта свог претече Светог Николе, Божић Бате. Улога овог свеца у божићним празницима је уско повезана са основном астролошком симболиком коју Сатурн и знак Јарца представљају.

Свети Никола је Сатурн
У астролошком учењу сваки светац  је представљен одређеном симболиком. Тако је, на пример, Света Петка представљена Плутоном и Месецом, а Свети Архангел Јупитером. У тој симболици Светог Николу представља планета Сатурн.
Поклоне и казне деле Сатурн са белом брадом и Марс у црвеном оделу.

Па тако Деда Мраз, старац са седом косом и брадом (слика Сатурна - стар човек, сед), у црвеном оделу (планета Марс је у знаку Јарца егзалтиран, па отуд црвена боја), доноси поклоне (Сатурн је егзалтиран у Ваги - поклони). Дарове дели деци која су била послушна, вредна и стрпљива, што је основна симболика ове планете, а то је систем сетве и жетве, дисциплине и казне.

Знајте да Божић не сме да прође без поклона!

Српска традиција и астрологија Фото: Војислав Данилов

Ова упрошћена законитост Сатурна има дубину у свим видовима живота. Богата трпеза, празници и све оно што славимо током божићних празника у основи је потекло из паганских обичаја слављења природе.

Прочитајте још: Уран у Бику у јануару доноси финансијски ЗЕМЉОТРЕС: Да ли треба улагати у злато и КРИПТОВАЛУТЕ?

Србија је Јарац
Српска православна црква користи стари календар, па се због тога Божић слави 14 дана касније. Ову чињеницу поткрепљује астролошки податак да је Србија представљена знаком Јарца, јер он симболише спорост, традицију, прошлост и време. Због јарчевске конзервативности, српско православље задржало је аутентични начин обележавања свих, па и овог празника.

Данас, у модерно доба, ова симболика манифестује се у виду славља и међусобног чашћавања, како међу децом тако и међу одраслим људима. Било да су у питању пословне релације или фамилијарне, Божић не сме проћи без поклона и награда. Ово су дани када се рекапитулира учињено и доноси оцена колико су прошлогодишња “сетва и жетва” биле успешне.

Богата трпеза је важан симбол раскоши...

Знамо да међу Србима није наглашен обичај куповине поклона, али је, с друге стране, важно да се тај дан ритуално дочека са богатом трпезом, печеницом и свим оним симболима раскоши.

Прочитајте још: ТУМАЧЕЊЕ СНОВА! Шта значи сањати мртвака или покојника?!

Многа домаћинства штеде током године, јер се некада сматрало великом бруком немати обиље хране на столу на овај велики празник. Наиме, то је значило да су домаћин и укућани били лењи и неспособни током минуле године, па због тога нису имали летине како би угојили Божићну печеницу, прасе.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas