Уз неколико састојака и мало стрпљења, свака домаћица може да обликује руже,листиће и цветове од теста који ће славски колач претворити у истински симбол вере.
У православним домовима славски колач заузима посебно место на трпези – он није само хлеб благослова, већ и симбол заједништва, љубави и захвалности према Богу и светитељу коме се породица моли. Као што свака домаћица с љубављу меси тесто и украшава колач, тако се у сваки набор, ружицу и листић утискује и део душе, молитве и топлине дома. Урешавање славског колача стога није само питање лепоте, већ и чин дубоке вере – својеврсна молитва рукама.
У наставку доносимо једноставан рецепт, корак по корак, како да сами направите украсе од теста који ће ваш славски колач учинити не само укусним, већ и достојним празника.
Састојци:
120 мл воде или млека
210 г брашна
1/2 кашичице соли
мало уља
Припрема:
За припрему украса за славски колач потребно је мало састојака, али много љубави и стрпљења. У већу чинију сипајте воду или млеко, додајте уље, со и брашно. Најпре све лагано промешајте кашичицом, а затим рукама замесите глатко тесто. Када постане мекано и еластично, пребаците га на побрашњену површину и месите неколико минута, док не осетите да се под прстима претвара у глатку, послушну масу.
Умотајте га у најлонску фолију и оставите да одстоји пола сата – да „одмори“ и постане савитљиво, спремно за обликовање. Након тога га поново развуците оклагијом на танко, попут теста за питу, и тада почиње најлепши део – стварање украса.
Прављење листића:
Рецкастим секачем за пицу исеците танке траке, а затим их дијагонално поделите на мале квадратиће. Сваки квадратић пажљиво обликујте у листић тако што ћете један угао сузити у петељку, а по средини ножем повуците фину линију, затим још две бочне – као нерватуру правог листа. Ови украси уносе природну лепоту и благост у изглед славског колача.
Прављење ружица:
Од истог теста можете направити и ружице. Округлом чашом исеците неколико малих кругова, сваки лагано развуците кашичицом по ободу, па их нанижите један преко другог. У средину ставите малу куглицу од теста и пажљиво умотајте кругове око ње. Добићете нежан цвет руже који ће, када се испече, изгледати као да је процветао на погачи.
Прављење мањих цветића:
За мање цветиће модлицом или чашом исеците кругове пречника око два центиметра. Сваки благо зарежите на једном крају и савијте доњи део. Пет таквих латица спојите у облик цвета, а у средину ставите малу куглицу теста. Можете их комбиновати са листићима или ружицама, стварајући богат и складан украс.
Додатне декорације:
Калупима у облику цветова направите још неколико декорација – сваки цвет згњечите прстима по ивицама латица, сложите их један преко другог и у центар додајте куглицу теста. Од трака и ромбоида можете направити цветове који подсећају на мале лепезе – скупите их при дну, а у средину ставите уролану тракицу.
За још један облик цвета, већом модлом исеците кругове, поделите их на четири дела, а сваку ивицу троуглића украсите виљушком. Поређајте их тако да се благо преклапају, спојите по средини и уролајте. Када их испечете, отвориће се у дивне латице које дају раскош целом колачу.
Завршна фаза:
Све украсе можете залепити беланцем на славски колач десетак минута пре краја печења, или их посебно испећи на 150 °Ц, да задрже светлу боју и фину текстуру. Било да се одлучите за једноставне листиће или богате цветове, сваки украс који направите постаће тихи израз молитве и пажње – јер у славском колачу, као и у вери, све што се ради са љубављу има посебан благослов.
(Религија.рс)
БОНУС ВИДЕО: