Ручак у медитеранском стилу
Састојци:
- 6 пилец́их батака
- 140 г сушеног парадајза у уљу, исецканог
- 120 г маслина без коштица
- 3 чена белог лука, исецкана
- 360 г пиринча
- 240 г парадајз соса
- 450 мл пилец́ег бујона
- 2 кашичице мешавине сувих зачина
- доста соли и бибера
- 1 кашичица белог лука у праху
- 1 кашичица сушеног босиљка
- свеж першун и босиљак
Рецепт за пилетину запечену са пиринчем
Како бисте направили пилетину на овај начин, прво загрејте рерну на 175 степени. У велики тигањ додајте мало уља од сушеног парадајза, оставите да се мало загреје на средњој ватри, а у међувремену зачините обе стране пилетине белим луком, зачинским биљем, сољу и бибером.
Положите пилетину кожом надоле и пржите док не порумени, око 10 минута, затим је окрените и пржите још 3 минута, па је извадите на тањир. У велику мерну шољу додајте парадајз сос и бујон и ставите у микроталасну на неколико минута.
Баците претопљену маст, додајте мешавину бујона и парадајз соса, зачине, бели лук, сушени парадајз, маслине, прстохват соли и пиринач, промешајте да се сједини, затим додајте пилетину, покријте све фолијом и пеците покривено 30 минута. Затим скините фолију и пеците непоклопљено још 30 минута. Поспите свежим зачинским биљем и сервирајте.