Oglas
Oglas
· · Коментари: 1

ПОЧЕО ЈЕ НАЈСТРОЖИЈИ ПОСТ У ГОДИНИ: Ових СЕДАМ јела можете спремати и испоштовати сва ригорозна правила

Данас је почео један од најригорознијих постова у години посвећен Богородици

1660475059_povrce.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Данас почиње Госпојински пост који је посвећен Богородици, а припада један од четири велика поста који православни верници практикују у току године.

Прочитајте још: Народни рецепт за викенд слаткиш из БАКИНОГ КУВАРА: Испробајте изврнуту питу са ШЉИВАМА (РЕЦЕПТ/ФОТО)

Почиње на празник Светих мученика Макавеја, а завршава се на празник Успења Пресвете Богородице, односно на Велику Госпојину 28. августа. Верници који су се придржавали поста на овај празник приступају Светом Причешћу, а од давнина се веровало да на овај дан посебно треба да се причесте мајке и деца.

Госпојински пост траје 14 дана, али је један од најстрожијих постова. Што се тиче телесне стране поста, конзумира се посна храна. Пости се на уљу и води, осим на Преображење, када се једе риба.

Ево неколико предлога за лакши пост, нудимо вам рецепте који се лако спремају а пост нећете прекршити.

1. Пасуљ је наизоставан оброк, а овај рецепт је од монаха са Хиландара

Састојци:

- 500 г пасуља

- 3 веће главицецрног лука

- 4 чена белог лука

- 200 мл пасираног парадајза

- 2 шаргарепе

- 1 кашика брашна

- 1 кашика алеве паприке

- першун

- со, бибер

Припрема:

Пасуљ ставите у већу шерпу, налијте водом да огрезне и ставите на ватру да проври. Потом процедите воду и налијте опет. Црни лук ситно исецкајте, па га додајте у шерпу заједно са шаргарепом, першуном и зачините све по укусу. Када је пасуљ прилично раскуван, помешајте пасирани парадајз и брашно, па сипајте у лонац и све време мешајте, а онда додајте и ситно сецкан бели лук. Пасуљ оставите да се кува још десетак минута. Када је готов, пасуљ оставите да се прохлади, а онда га послужите уз омиљену салату.

2. Кромпируша на води

Састојци:

- 1 паковање кора за питу

- 4 већа кромпира

- 200 мл киселе воде

- со, бибер

Припрема:

Црни лук исецкајте ситно, па динстајте на мало воде и посолите. За то време очистите кромпир, затим га изрендајте на крупно ренде, па га помешајте и пропржите заједно с луком. Док се кромпир динста, додајте све жачине по укусу, мешајте још два-три минута, па склоните тигањ с рингле. Прву кору ставите на радну површину, па је попрскајте киселом водом и ставите још две коре преко ње, које ћете такође попрскати киселом водом. На трећу кору равномерно распоредите издинстани кромпир и лук, па уролајте и сложите у плех који сте претходно обложили папиром за печење. Поступак понављате све док имате кора и фила. Киселом водом попрскајте сваки ролат. Кромпирушу пеците у загрејаној ререни на 180 степени, 45 минута или док лепо не порумени.

3. Боранија на води припремљена на овај начин ускуснија је од оне са месом

Састојци:

- 1 кг бораније

- 2 главице црног лука

- 3 чена белог лука

- 500 мл сока од парадајза

- со, першун

Пипрема:

Црни и бели лук ситно насецкајте. У дубљу шерпу ставите ред бораније, потом мало црног лука и сецканог першуна, па посолите по укусу. Поступак понављате све док имате састојке. Налијте водом да огризне, оставите да прокључа, а онда смањите температуру. Кад боранија омекша, прелијте је соком од парадајза и кувајте још 45 минута. Вода би требало потпуно да испари, а парадајз сок да се укрчка.

4. Посна манастирска пита по рецепту Хиландарских монаха

Састојци:

- 500 г брашна

- 100 г шећера

- 500 мл млаке воде

- пола шољице сувог грожђа

- 6 кашика џема од кајсија

- сок и рендана корица једне поморанџе

- пола кашичице прашка за пециво

- 1 кашичица соде бикарбоме

- рендана корица лимуна

- пола кашичице цимета

Припрема:

Рерну одмах укључите да се загрева на 180 степени. У дубљу посуду ставите брашно, прашак за пециво и соду бикарбону, па све добро промешајте да се сједини. Затим редом додајте суво грожђе, рендану корицу лимуна и поморанџе, цимет сок од поморанџе и воду, па све добро измешајте варјачом. Округли калуп пречника 28 цм обложите пек папиром, сипајте смесу за питу и поравнајте је кашиком. Пеците око 30 минута. Када је печена извадите из калупа и оставите да се прохлади, пресецирте је по дужини на две коре, па доњу премажите џемом. Потом преклопите горњом кором, а пре служења колач по жељи поспите шећером у праху.

5. Постан качамак са црним луком

Састојци:

- 1/2 кг кукурузног брашна

- 2 главице црног лука

- 1 л воде

- прстохват соли

Припрема:

У литар посољене воде која ври лагано сипати пола килограма кукурузног брашна. Док сипате непрестано мешајте како се не би створиле грудвице. Кад се кукурузно брашно добро укува на тихој ватри (око 20 минута), оставити на топлој рингли да се прокрчка још око пола сата. Црни лук исецкати, продинстати га на мало воде док не омекша, и мало посолити. Сипати качамак у тањир, а преко качамака сипати кашику припремљеног црног лука и служити.

6. Постан слатки купус

Састојци:

- пола главице купуса

- шаргарепа

- 100 мл сока од парадајза

- вода, со, брашно, алева паприка

Припрема:

Пола главице купуса исец́и на ребарца, додати ситно сецкану шаргарепу, посолити и прелити водом да огрезне и кувати око 40 минута или док купус не омекша. Пред крај кувања сипати сок од парадајза. Када проври у мањој шољици сипати кашику брашна, мало алеве паприке и размутити у мало воде па уз непрестано мешање сипати у купус. Држати на рингли још пар минута.

7. Посна чорба од парадајза

Састојци:

- 1 мања главица црног лука

- 1 л сока од парадајза или пасираног из тетрапака

- 1/2 шаргарепе

- једна сува папричица

- посна тестенина

- зачини: со, шећер, оригано, мало млевене паприке, бибер.

Прочитајте још: Бака Јелин рецепт за ПИЛЕТИНУ СА ПАВЛАКОМ: Тражићете порцију више (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)

 

Припрема:

Сипати у шерпу парадајз и ситно сецкани црни лук да проври. Затим додати нарендану шаргарепу и папричицу, мало шећера да убије киселост парадајза и мало соли, мало млевеног бибера и оригано по укусу. Потом додати посну тестенину по жељи и кад се скува сервирати.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas