Домаћи мајонез без јаја и уља – лаган, кремаст и савршен за све који траже здравију замену за класичан сос.
Састојци (за 1 теглу мајонеза):
- 110 г семенки сунцокрета (без љуски)
- 1 пуна кашичица сенфа (или 2 кашике лимуновог сока)
- Прстохват соли
- 1 кашичица куркуме
- 125 мл воде са лимуном
- Мало бибера
Припрема:
Кад желите лаганију, веганску верзију омиљеног соса, овај домаћи мајонез без јаја и уља је пун погодак. Кремаст је, богатог укуса и савршено паше уз поврће, сендвиче или као дресинг за салату. Прави се брзо и једноставно, од састојака које можда већ имате код куће.
Потопите семенке сунцокрета у води и оставите да стоје најмање 4 сата, идеално преко ноћи. Процедите их и ставите у блендер заједно са сенфом или лимуновим соком, сољу, куркумом, бибером и водом са лимуном. Миксујте док не добијете глатку, кремасту текстуру. По потреби додајте још мало воде да подесите густину. Пробајте и по укусу додајте још соли, бибера или лимуна. Сипајте у чисту теглу и чувајте у фрижидеру до 5 дана.
(Ствар укуса)