Ако се спреми на старински начин, има све потребне угљене хидрате, влакна и минерале, а уз то је одличан за пробаву и веома је сито јело
У данашње модерно време многи трагају за савршеним доручком или вечером које ће сем укуса нашем телу пружити и здравље, а ретко ко да се сети оброка који је деценијама уназад био обавез на српској трпези. У питању је качамак или палента која, ако се спреми на старински начин, има све потребне угљене хидрате, влакна и минерале, а уз то је одличан за пробаву и веома је сито јело.
Уколико се качамак спреми на овакав начин постаће оброк који подиже енергију, чисти црева, смањује осећај надутости и подстиче мршављење.
Састојци:
1 шоља кукурузног брашна (крупније млевеног)
2.5 шоље воде
Прстохват соли
Кашика павлаке или киселог млека (по жељи)
Комадић младог сира или кашика ситног сира (опционо)
Припрема:
У шерпу воде додајте прстохват соли па када крене да ври полако сипајте сипајте кукурузно брашно и константно мешати док се не разбију све грудвице. Наредних петнаестак минута мешати на умереној ватри док смеса не постане густа и глатка. Када добијете жељену текстуру склоните качамак са ватре и послужите га топлог. Опционо га прелијте са киселим млеком, а можете додати и мало младог сира или павлаке. Уколико сте на дијети препоручује се да се сервира уз јогурт или ферментисано млеко. Уколико желите да детоксикујете тело можете додати мало ланеног семена и кашичицу маслиновог уља зарад појачаног ефекта чишћења црева.
(Курир)
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ