Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
чудо природе

Плажа која СВЕТЛИ У МРАКУ: Упознајте природни феномен који одушевљава СВЕТ (ФОТО/ВИДЕО)

Постоји пар места на планети где можете видети овај феномен, а ми вам данас представљамо место које је "прославило" светлеће плаже - мало острво на Малдивима

1656937139_paradise-g2ee8ebfd5_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Знамо да Малдиви звуче прилично далеко и неприступачно, али ако икада будете у прилици да посетите Малдиве, не заборавите да посетите и острво на коме и плажа и вода сијају ноћу!

Прочитајте још: Изненађујуће лепоте ВИЈЕТНАМА: Скуп најлепших пејзажа, хране и плажа на једном месту! (ФОТО)

Зашто плажа на Малдивима сија?

Плава светла вода која видите на плажи није само биолуминисцентни феномен плаже. Сјај или светлост коју видите емитују заправо жива бића, односно - планктони. 

Они се сматрају главним одговорним створењима за овај биолуминисцентни феномен. Створења емитују светлост која се виде само ноћу, у мраку. Плажа у "Вадху" је испуњена микроорганизмима и микробима који емитују светлост који имају природни капацитет да произведу живахан плави сјај. Овај процес у целини персонификује лепоту плаже и ствара невероватан сценарио за посетиоце. Бројни путници широм света посећују ово место да би доживели овај импресиван феномен. 

Где могу да видим светлећи планктон?

Постоји само неколико места на планети где можете да будете сведоци овог феномена, једно на које се овде фокусирамо је на Малдивима, а друга су на Јамајци, Сан Дијегу, Аустралији, Тајланду и Вијетнаму.

О острву Вадху

У основи, Малдиви су пребивалиште многих острва.  Упркос томе што је мало острво са мање од 500 становника, Вадху је стекао огромну популарност широм света због свог сјаја. Многи љубитељи путовања га зову Море звезда због његовог сјаја у мраку који осветљава целу плажу и шавове док праве мале звезде са неба лебде по води. Раније је ово острво било мање познато људима јер се сматрало тајном острва. Али сада то више није тајна, пошто је тајна откривена, хиљаде путника се окупљају током године да би сведочили и искусили овај поглед који одузима дах.

Зашто је вода на Малдивима тако плава и бистра?

Вода Малдива је позната по обиљу коралних гребена. Познато је да се воде Малдива састоје од коралних гребена и "фитопланктона" који упија плаве и зелене боје од сунчеве светлости због чега ствара чисту воду и види се кристално јасан одсјај. Други главни разлог је што је Малдивско море постављено на најнижу тачку, температура Малдива чини воду кристално чистом.

Зашто и песак на плажи сија ноћу?

Као што је горе поменуто, ови планктони плутају испод површине воде чим се таласи разбију о песковиту обалу или ваше босе ноге закорачите у мокри песак , можете видети јарко плави сјај . Овај магични ефекат производи биолуминисцентни планктон. Где год се планктони нађу, то место ће светлити, тако да не само вода, већ и песак дуж обале ће сијати ноћу. 

 

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas