Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Срећни људи на обали фјорда: Откријте зашто је ОСЛО НА ЛИСТИ НАЈБОЉИХ ГРАДОВА ЗА ЖИВОТ (ФОТО)

Реч је о идеалној туристичкој дестинацији за оне који уживају у митовима о епским биткама хероја и богова

1688038275_OSLO-naslovna.jpg
Фото: профимедиа
Oglas

Са аеродрома Гардермонен најекономичније је стићи до центра локалним возом, а са купљеном картом ћете моћи да се возите и другим превозним средствима, до два и по сата након валидирања у возилу

Средином прошлог века, Норвешка је била сиромашна држава са суровом климом, да би након открића нафте, убрзано економски ојачала.

Зграда Опере има облик глечера, чиме је одата почаст природи захваљујући којој је престоница изграђена након разорног земљотреса 1624. године.

Када сам пријатељу из детињства, који живи у Ослу, саопштила да намеравам да посетим Норвешку, предложио ми је да одем у Копенхаген. Према његовим речима, главни град суседне Данске је многим Норвежанима центар најважнијих дешавања. Да сам га послушала, остала бих ускраћена за необично искуство.

Престоницу Норвешке, земље живописне природе, својим домом назива око седам стотина хиљада људи који себе могу сврстати међу срећне становнике метрополе која се редовно налази на листи светских градова с најбољим условима за живот. Међутим, мештане, као и посетиоце Осла, не чини срећним информација да је ова престоница, на споменутој листи, рангирана као други најскупљи град на свету по животним трошковима (Токио је на првом месту). Интересантан је и податак да је, захваљујући имигрантској популацији, број становника Осла забележио рекордан раст у претходне две деценије.

Осло се развио као морска лука на обали истоименог фјорда у заливу Скагерака, делу Северног мора. Интересантно је да се у заливу налазе 22 мања острва, од којих је највеће Малмеја, као и да је већи део градског приобаља данас модерна лука, а да се у градским границама налазе две мање реке (Акерселва и Ална), као и 343 језерца. Бајковити фјордови су, углавном, разлог туристичких посета, а с обзиром на то да Осло има два аеродрома, препорука је да изаберете аеродром Гардермонен који је ближи граду.

Градски превоз у Ослу је врло развијен и скуп за наше прилике. Аутобуси и трамваји су чести и поуздани, мрежа метроа покрива велики део града (има чак пет линија), док ћете трајектом најбрже стићи до оближњих острва. Цене карата зависе од зоне путовања, а вожњу можете платити путем мобилне апликације "Рутер" или на аутоматима и у билетарницама. Примера ради, са аеродрома Гардермонен најекономичније је стићи до центра града локалним возом, а са купљеном картом ћете моћи да се возите по граду другим превозним средствима у трајању од два и по сата од тренутка валидирања у возилу.

У "Саги о норвешким краљевима" наводи се да је краљ Харалд ИИИ Сигурдсон око 1048. године основао Осло који се у својој каснијој историји, све до 1925, звао Кристијанија, по данско-норвешком краљу Кристијану ИВ који је обновио град након разорног земљотреса 1624. године. Велики пожар представља прекретницу у историји овог града и разлог због кога су све фасаде, па и оне на најстаријим објектима, тако живих и свежих боја. Порекло имена самог града је, пак, недовољно објашњено у литератури, јер се због недостатка података претпоставља да је назив града старонорвешког порекла и да реч "ос" означава ушће, односно страну брда, док се, пак, "ло" односи на луку.

"ПАМЕТНЕ" ЗГРАДЕ И ВИКИНШКА ИСТОРИЈА

Средином прошлог века, Норвешка је била сиромашна држава са суровом климом да би, након открића нафте, економија почела убрзано да се развија. Осло је урбанистички конципиран тако да се до свих туристичких атракција може доћи лаганом шетњом или кратком вожњом градским превозом. Центар Осла је познат по очуваном старом језгру, али и по бројним зеленим површинама. Окосница града је пешачка улица Карла Јохана око које се налази већина знаменитости Осла: краљевски дворац и вртови, позориште "Кристијанија", као и зграде берзе, парламента и државног универзитета. Премда је последњих деценија подигнуто много "паметних" зграда, оно што највише привлачи туристе, који први пут посећују овај град, јесте величанствени поглед са крова зграде Опере на фјорд на коме је Осло смештен. Зграда Опере има облик глечера, чиме су Норвежани одали почаст природи захваљујући којој су успели да изграде престоницу након великог земљотреса. Једна од главних атракција је и монденски Акер Брyгге, урбани део града са бројним кафићима, ресторанима, продавницама, шопинг центрима и луксузним становима, али и полазиште за бродове који нуде разгледање фјордова. Наспрам зграде Опере, налази се тзв. музејски кварт који представља жилу куцавицу града, смештену уз реку Акерселва, где се налази и Мунков музеј. Поред Мункових најпознатијих дела, у овом музеју се може видети стална поставка радова Модиљанија, Пикаса и Деге.

Норвежани негују своју викиншку историју и митологију, па је Осло идеална туристичка дестинација за оне који уживају у митовима о епским биткама хероја и богова. Викиншки музеј и Музеј Фром, у том случају, могу бити право место за упознавање културе Осла. У Музеју Фром се налази реплика аутентичног викиншког брода у леду, док се у Викиншком музеју може видети велика колекција народних ношњи и шлемова. Елементи из норвешке митологије се могу видети и на многим зградама у центру, те је тако фасада Скупштине града (Стортинг) једна од најсликанијих атракција. Знаменитост Осла је и тврђава Акерсхус, која се налази на обали фјорда и има велику историјску важност, јер је током своје дуге историје коришћена за одбрану града.

Када се уморите од шетње, саветујем да направите паузу у Вигеланд парку, својеврсном музеју на отвореном, познатом по томе што се у њему налази мноштво статуа, односно концептуалних уметничких дела истакнутог норвешког вајара и архитекте Густава Вигеланда. Од мештана сам сазнала да је поменути уметник имао уговор с Ослом, према којем је од града добио на коришћење атеље и симболичну плату до краја живота, под условом да након његове смрти град постане власник свих дела која је створио. Наводно је овај плодни аутор за живота извајао више од 1600 скулптура и све се налазе у Ослу. Централна атракција парка је фигура Монолит, у коју је уграђено 212 извајаних статуа људи, представљајући их у различитим фазама живота.

Уколико ваш обилазак норвешке престонице траје неколико дана, један од њих би требало да издвојите за обилазак оближњих фјордова, а најбољи период за посету је од маја до октобра.

Традиционална јела

С обзиром на хладне зиме и сурове природне услове, Норвежани су вековима усавршавали своју кухињу. Препорука је да обавезно пробате "ракфиск", традиционално норвешко јело од ферментисане рибе, обично лососа, које се служи уз кромпир, лук и црни хлеб. Ако сте љубитељ меса, онда је за вас препорука "пинекјот", још једно популарно норвешко јело, направљено од овчјег меса које се кува на пари и служи с кромпиром, ротквицама и сосом. Норвежани придају велики значај доручку који се најчешће састоји од популарних цимет ролница или пужића Канелболлер, пецива које се послужује уз кафу или чај. И не заборавите да пробате аперитив "аквавит", традиционално норвешко пиће које се производи од кромпира и ароматизованог биља и медено вино, које се нарочито конзумира у зимским месецима.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas