Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

10 градова у којима се најбоље једе и пије: Сматрају се врхунским гастрономима

Они су у самом врху светске гастрономије

1715951328_shutterstock_2298749549.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Коју год дестинацију да изаберете за своје следеће путовање, мале су шансе да ћете остати гладни, али ако баш желите да посетите неки град који је познат по доброј храни, проверите један од ових са списка који су направили путници и гастро ентузијасти са портала Фоод & Wине.

Топ 10 градова у којима се најбоље једе и пије:

10. Мадрид, Шпанија

На десетом месту листе налази се Мадрид, у којем никако не смете да заобиђете пијацу Сан Мигел, на којој можете да пробате свежу локалну храну и делиције.

Осим тога, цео главни град Шпаније може се похвалити сјајним ресторанима са специјалитетима кастиљске кухиње, а нека од јела која су карактеристична за ово подручје су шпанска тортиља и чурос с чоколадом, преноси хрватски портал Индекс.

9. Осака, Јапан

На деветом месту је Осака, трећи по величини град у Јапану, а нека традиционална јапанска јела као што су такојаки (куглице од хоботнице), окономијаки (слане палачинке), кушикацу (пржено месо и поврће на ражњићима) и јакитори (ражњићи печени на ватри од дрвеног угља) овде се морају пробати.

8. Копенхаген, Данска

Гастрономска сцена у главном граду Данске процветала је захваљујући ресторану Нома, кажу многи. Но, иако се овај ресторан с Мишелиновом звездицом затвара, на сцени остају други отмени ресторани који настављају да привлаче госте, као што су "Кадеау", "Вæкст" и "Алцхемист".

Осим тога, у Копенхагену не би требало да заобиђете ни градску пијацу, а овде се мора пробати и њихов познати хот дог, који се традиционално послужује с ремоуладе сосом и киселим краставцима.

7. Сингапур

На седмом месту је Сингапур, који се недавно позиционирао као један од најузбудљивијих кулинарских градова на свету. У Сингапуру се налази укупно 55 ресторана с Мишелиновом препоруком, а занимљиво је да се овде може пробати и најјефтиније јело с Мишелиновом препоруком.

Реч је о пилетини у сосу од соје с пиринчем, која кошта мало више од два евра.

6. Рим, Италија

У Риму можете пробати само најбоље од италијанске кухиње ако седнете у једну од његових традиционалних траторија. Јела као што су "цацио е пепе", тестенина карбонара, пица бјанка или "пенне алл’арраббиата" традиционално су из Рима и овде их можете пробати у готово сваком ресторану.

5. Лима, Перу

На петом месту налази се главни град Перуа, чија је гастрономска сцена и те како живахна. За љубитеље традиционалне перуанске хране ту је ресторан Матриа, ресторан Оссо нуди сјајне коктеле и јела с роштиља, а ту је и ресторан Маyта, који је један од 50 најбољих ресторана у Латинској Америци. Отмена четврт Сан Исидро у Лими позната је по бројним врхунским ресторанима, али и сјајним баровима.

4. Париз, Француска

Овај списак не би био потпун без Париза, који се нашао на четвртом месту. Овде можете сести у један од популарних бистроа и уживати у традиционалној француској храни, но у Паризу ћете пронаћи и прегршт места која нуде јела источноевропске, италијанске, јапанске и мексичке кухиње. А ту су, наравно, и укупно 132 ресторана с Мишелиновом препоруком.

3. Мексико Сити, Мексико

Од познатог ресторана Пујол који нуди традиционалну мексичку храну (и налази се на списку 50 најбољих ресторана на свету у 2023.) до популарних пуестоса, штандова с уличном храном, Мексико Сити има баш све и зато се налази на трећем месту. Љубитељи мексичке кухиње овде ће доћи на своје, а можете пробати заиста све, од такоса и тортиља до енчилада и кеседиља.

2. Истанбул, Турска

На другом месту нашао се Истанбул, који својим посетиоцима нуди заиста све – од морске хране и хране с уличних колица до "фине дининга" у једном од својих пет ресторана с Мишелиновом звездицом.

Због повезаности с егејском обалом и Медитераном, али и Блиским истоком, Истанбул нуди најбоље од оба света, а овде никако не смете заобићи пијаце са зачинима.

1. Токио, Јапан

Готово сви ресторани у овом граду предност дају квалитетним састојцима и традицији.

Овде ћете пробати најбољи суши и рамен, а улична храна једнако је укусна као и она у ресторанима с Мишелиновом звездицом.

(Е капија)

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas