Да ли сте пробали мача кафу?
Ана Ивановић је још тинејџерских дана посвећена спорту и здравом начину живота, а иако се пре неколико година пензионисала остала је верна пређашњим рутинама.
Некадашња прва тенисерка света у последње време све чешће дели делиће свог дана на друштвеној мрежи Инстаграм. Тако је сада поделила то како изгледа њен почетак недеље и у ком малом ритуалу ужива.
- Мача понедељак - написала је Ана у опсиу фотографије на којој седи на степеништу у Лондону и ужива у мача кафи.

Фото: принтсцреен/ Инстаграм/ Ана Ивановић
Шта је мача?
Мача је врста зеленог чаја, тако да потиче од исте биљке. Међутим, узгаја се и обрађује на специфичан начин који га разликује од обичног зеленог чаја.
Биљке се заклањају од сунца пре бербе да би се побољшала боја и смањила горчина, а затим се листови чаја откину, попаре и мељу у фини прах. Овај интензиван процес значи да је матча генерално скупља од зеленог чаја. Док се зелени чај прави умакањем осушених листова у вруц́ој води, мача се прави мешањем праха у вруц́ој води.
Због тога, матцха има интензивнији укус од зеленог чаја.
Мача такође пружа вец́у концентрацију корисних једињења, као што су полифеноли богати антиоксидансима, у поређењу са зеленим чајем. Истраживања су показала да мача прах садржи око 11,3–24,67 мг кофеина по граму, пише Реал Симпле. Пореклом је из Кине, али се сада углавном конзумира у Јапану.
Данас је мача популарна широм света, а многи је замењују кафом, баш као и Ана Ивановић.