Da li ste probali mača kafu?
Ana Ivanović je još tinejdžerskih dana posvećena sportu i zdravom načinu života, a iako se pre nekoliko godina penzionisala ostala je verna pređašnjim rutinama.
Nekadašnja prva teniserka sveta u poslednje vreme sve češće deli deliće svog dana na društvenoj mreži Instagram. Tako je sada podelila to kako izgleda njen početak nedelje i u kom malom ritualu uživa.
- Mača ponedeljak - napisala je Ana u opsiu fotografije na kojoj sedi na stepeništu u Londonu i uživa u mača kafi.

Foto: printscreen/ Instagram/ Ana Ivanović
Šta je mača?
Mača je vrsta zelenog čaja, tako da potiče od iste biljke. Međutim, uzgaja se i obrađuje na specifičan način koji ga razlikuje od običnog zelenog čaja.
Biljke se zaklanjaju od sunca pre berbe da bi se poboljšala boja i smanjila gorčina, a zatim se listovi čaja otkinu, popare i melju u fini prah. Ovaj intenzivan proces znači da je matča generalno skuplja od zelenog čaja. Dok se zeleni čaj pravi umakanjem osušenih listova u vrućoj vodi, mača se pravi mešanjem praha u vrućoj vodi.
Zbog toga, matcha ima intenzivniji ukus od zelenog čaja.
Mača takođe pruža veću koncentraciju korisnih jedinjenja, kao što su polifenoli bogati antioksidansima, u poređenju sa zelenim čajem. Istraživanja su pokazala da mača prah sadrži oko 11,3–24,67 mg kofeina po gramu, piše Real Simple. Poreklom je iz Kine, ali se sada uglavnom konzumira u Japanu.
Danas je mača popularna širom sveta, a mnogi je zamenjuju kafom, baš kao i Ana Ivanović.