Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

АНА ОКСА, певачица албанског порекла, променила је име на почетку каријере: Временом је постала заштитно лице фестивала САНРЕМО (ФОТО)

Сцену заменила природом

1679561733_ANA-OKSA-EPA.jpg
Фото: ЕПА
Oglas

Ана Окса (61), некада једна од најпопуларнијих певачица- данас живи миран живот у Швајцарској. Ана је рођена 1961. у Барију, а обзиром на то да корене вуче из Албаније, своје име и презиме Илиријана Хоџа прилагодила је сцени, али и италијанском језику.

Песмом „Донна цон те" Ана Окса представила се на Санрему давне 1990. године. Иако није тада победила, ова нумера се на нашим просторима сврстава међу првих пет најпопуларнијих песама 20. века.

Легендарна италијанска певачица, ексклузивно се укључила у есмисију „Кец на једанаест“ на телевизији К1, у којој је говорила о повратку на Санремо након 13 година, новим песмама, али и животу у Швајцарској, где ужива у природи и ствара песме из душе и срца.

- Бирала сам увек места у којима могу да будем у контакту са природом. Компоновала сам песму о настанку човечанства, а онда је уследио развој „Сали“ (песма душе). То је прича која на једноставан начин описује оно што проживљавамо као друштво, на нивоу целог света. Песма говори о томе шта свакодневно пролазимо, где смо се то удаљили срцем које је запечаћено и стегнуто, у овим моделима друштва која не одговарају човеку и природи. Где смо се удаљили од нас самих? То је игра која је послужила ономе што смо проживели све до данас, и моћи која је у ствари најинтимнији део наших душа, а од које бежимо. Посвећујемо време и енергију стварима које неће бити део нашег пута и делимо то са свима, а то је управо оно што нас удаљава од нас самих. Наше потребе су нешто сасвим друго. Ова песма је позив на одговорност, да не чекамо, већ да имамо време само за оно што се односи на нас, и да се бавимо собом, како би створили промену која ће бити права револуција. Историја се понавља ако смо увек у стању приправности, и не успевамо да радимо на себи. У нама самима налази се право место на ком треба да радимо. Имамо способност и могућност да покренемо један нови живот васпитавања себе, и те ствари можемо да приметимо у природи којој сам захвална јер могу да дишем – рекла је.

 

Ана Окса је на 73. фестивалу у Санрему изазвала разне реакције, а тенизија око њеног наступа достигла је врхунац када је завршила на последњем месту.

 - Санремо није публика, већ место где се доживљавају трансформације. Фестивал се променио кроз време, доста се разликује од претходних издања. Не ради се о акценту који се даје уметности, већ је једна потпуна конфузија и хаос. Као што сам говорила о природи човека, говорим и о природи уметности. Постоји мешање тога шта је уметник и шта значи бити популаран. Постоји злоупотреба те речи. Меша се уметност са тим хаосом. Ја увек носим са собом своје место, и могу да мењам окружења, али остајем верна себи. Велики је јаз између уметности и пропаганде, оних ствари које не чине део уметничког бића, и мене која желим нешто да саопштим кроз своју интерпретацију. Уметница као ја, не пита се ко ће слушати песму или коме је посвећена, већ живи тај тренутак, остварује га и у том моменту, он припада свима онима који хоће да слушају. У овој песми, након свега онога што се десило у Санрему, било је пуно младих који су били инспирисани, спремни и чију сам машту покренула. То ми је помогло да разумем, дирнутост и аутентичност онога што стиже до срца тих младих људи, који очигледно немају могућност да слушају нешто другачије, и имају прави контакт са уметношћу, односно са људским бићем. Отишла сам после 13 година на Санремо након скандала са телевизијом Раи, и кроз своју песму повела све оне који ме воле и разумеју моју уметност – додала је Ана Окса.

Фото: Принтсцреен К1/ Кец на једанаест

Због својих беспрекорних вокалних способности, али и провокативних стилизованих наступа, је постала својеврсно заштитно лице најпрестижнијег италијанског фестивала Санремо. Овога пута изгледала је потпуно другачије, а акценат је био на природном и сведеном изгледу.

- Постајемо робови и скривамо своју природу, како бисмо сви били обучени исто и како бисмо одговарали постојећем друштву. Понавља се сваки тренд који је већ постојао – рекла је легендарна италијанска певачица, и открила да на недавно завршеном фестивалу није успела да чује ниједну песму.
 

Кључ успеха
Легендарна певачица у емисији је открила, шта за њу представља кључ успеха и среће?

- Свакодневан рад на себи и ослушкивање срца. Нико од нас није рођен да мрзи, због тога је рад на себи најважнији. 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas