Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли генетика утиче на то ког ће пола бити ваше дете? Ево шта кажу истраживања

Да ли је пол одређен генетиком? Стручњаци кажу да само зато што ваши рођаци рађају само дечаке или само девојчице, уопште не значи да ћете и ви имати исто.

1711795508_shutterstock_1523030738.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Тако су научници из Аустралије, Шведске, Холандије и САД, спроводећи највећу студију у овој области, дошли до закључка да је однос полова у потомству чиста ствар случаја, гени ту не играју никакву улогу. Чак и ако се у вашој породици из генерације у генерацију рађају само дечаци или само девојчице, или, на пример, имате петоро браће и сестара и осам рођака, све је ово само срећна случајност, сигурни су истраживачи.

Научници су анализирали податке о свим људима рођеним у Шведској од 1932. године и који су имали најмање једно дете рођено пре 2014. године. Укупно смо говорили о више од осам милиона људи. Научници су идентификовали све чланове породице и проверили ког су пола деца рођена браћи и сестрама. Анализа није открила никакву породичну, наследну склоност рађања потомака само једног или другог пола.

Истовремено, када су истраживачи посматрали појединачне, такозване нуклеарне породице (мама, тата и деца), сви су идентификовали неке карактеристике које се не могу приписати само случају, пише дети.маил.ру.

Дакле, ако у породици има двоје деце, онда су то врло често дечак и девојчица. А ако има више деце, онда је једнак однос полова реткост, чешће постоји пристрасност или према дечацима или према девојчицама.

Истина, постојало је објашњење за овај феномен. Научници сугеришу да родитељичесто једноставно одустану од рађања када добију сина и ћерку. А ако се рађају деца једног пола, величина породице се повећава све док се не роди дете другог пола.

(Yумама)

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas