Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЕВРОВИЗИЈА више неће бити иста: Ово су велике промене у гласању

Избор за песму Евровизије, одржаће се у мају 2023. године у Ливерпулу

1669125731_evroovizija.jpg
Фото: Yоутубе принтсцреен/РТС
Oglas

Европска радиодифузна унија (ЕБУ) објавила је велике промене у систему гласања, а Референтна група такмичења је раније данас одобрила нови формат.

Прочитајте још: Због њих ЖЕНЕ ГЛЕДАЈУ МУНДИЈАЛ: Они су најпривлачнији ФУДБАЛЕРИ на Светком првенству (ФОТО)

Од сада ће искључиво гласови гледалаца одлучивати о земљама које ће се квалификовати из полуфинала у финале, а не комбинацијом гласања жирија и јавности као што је то био случај од 2009. године. Гледаоци у земљама које не учествују моћи ће да гласају онлајн.

Професионални жирији музичке индустрије остаће за Велико финале, али потпуна контрола о томе ко ће тамо стићи из полуфинала предата је публици која гледа. И по први пут икада, гледаоци из земаља неучесница моћи ће да гласају и за своје омиљене песме.

Мартин Остердал, извршни супервизор Песме Евровизије, дао је свој коментар о променама.

- Кроз своју 67-годишњу историју, такмичење за песму Евровизије је стално еволуирало да би остало релевантно и узбудљиво. Ове промене потврђују огромну популарност емисије дајући већу моћ публици највећег светског музичког догађаја уживо. 2023. године само гледаоци Евровизије ће одлучити које земље ће ући у велико финале и, одражавајући глобални утицај догађаја, сви који гледају емисију, где год да живе у свету, могу да дају свој глас за своје омиљене песме. Укључивањем жирија музичких професионалаца у одлучивање о коначном резултату, све песме у Великом финалу могу бити оцењене по најширим могућим критеријумима. Такође можемо одржати традицију путовања по Европи и Аустралији како бисмо скупљали поене и осигурали узбудљиву секвенцу гласања са победником који се открива тек на самом крају шоу програма - рекао је он.

Они који гледају Евровизију у остатку света моћи ће да гласају путем безбедне онлајн платформе користећи кредитну картицу из своје земље, а њихови гласови, када се зброје, биће претворени у бодове које ће имати исту тежину као једна земља учесница. Публика у свим земљама учесницама ће и даље моћи да гласа СМС-ом, телефоном или путем апликације Песма Евровизије.

Црна Гора и Северна Македонија раније су потврдиле да одустају од учешћа на Евровизији. Да се правила нису променила, гледаоци из ових земаља не би могли да гласају за песме које се такмиче на Евровизији. У домаћој јавности је било доста коментара да сада нећемо добити поене од наших комшија – али променама у гласовном систему Евровизије оваква опција отпада, јер ће и Северна Македонија и Црна Гора сада моћи да гласају за своје фаворите.

Прочитајте још: Наташа Беквалац никад искренија о свом животу: "Тугу имам у галонима, чувам је за песме и ретке људе..."

Наши грађани из дијаспоре, који евентуално живе „преко баре“, или било где у свету, сада ће такође моћи да гласају за Србију, без обзира да ли њихова држава / континет учествује на такмичењу за песму Евровизије.

БОНУС ВИДЕО:


 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas