· · Komentari: 0

EVROVIZIJA više neće biti ista: Ovo su velike promene u glasanju

Izbor za pesmu Evrovizije, održaće se u maju 2023. godine u Liverpulu

1669125731_evroovizija.jpg
Foto: Youtube printscreen/RTS

Evropska radiodifuzna unija (EBU) objavila je velike promene u sistemu glasanja, a Referentna grupa takmičenja je ranije danas odobrila novi format.

Pročitajte još: Zbog njih ŽENE GLEDAJU MUNDIJAL: Oni su najprivlačniji FUDBALERI na Svetkom prvenstvu (FOTO)

Od sada će isključivo glasovi gledalaca odlučivati o zemljama koje će se kvalifikovati iz polufinala u finale, a ne kombinacijom glasanja žirija i javnosti kao što je to bio slučaj od 2009. godine. Gledaoci u zemljama koje ne učestvuju moći će da glasaju onlajn.

Profesionalni žiriji muzičke industrije ostaće za Veliko finale, ali potpuna kontrola o tome ko će tamo stići iz polufinala predata je publici koja gleda. I po prvi put ikada, gledaoci iz zemalja neučesnica moći će da glasaju i za svoje omiljene pesme.

Martin Osterdal, izvršni supervizor Pesme Evrovizije, dao je svoj komentar o promenama.

- Kroz svoju 67-godišnju istoriju, takmičenje za pesmu Evrovizije je stalno evoluiralo da bi ostalo relevantno i uzbudljivo. Ove promene potvrđuju ogromnu popularnost emisije dajući veću moć publici najvećeg svetskog muzičkog događaja uživo. 2023. godine samo gledaoci Evrovizije će odlučiti koje zemlje će ući u veliko finale i, odražavajući globalni uticaj događaja, svi koji gledaju emisiju, gde god da žive u svetu, mogu da daju svoj glas za svoje omiljene pesme. Uključivanjem žirija muzičkih profesionalaca u odlučivanje o konačnom rezultatu, sve pesme u Velikom finalu mogu biti ocenjene po najširim mogućim kriterijumima. Takođe možemo održati tradiciju putovanja po Evropi i Australiji kako bismo skupljali poene i osigurali uzbudljivu sekvencu glasanja sa pobednikom koji se otkriva tek na samom kraju šou programa - rekao je on.

Oni koji gledaju Evroviziju u ostatku sveta moći će da glasaju putem bezbedne onlajn platforme koristeći kreditnu karticu iz svoje zemlje, a njihovi glasovi, kada se zbroje, biće pretvoreni u bodove koje će imati istu težinu kao jedna zemlja učesnica. Publika u svim zemljama učesnicama će i dalje moći da glasa SMS-om, telefonom ili putem aplikacije Pesma Evrovizije.

Crna Gora i Severna Makedonija ranije su potvrdile da odustaju od učešća na Evroviziji. Da se pravila nisu promenila, gledaoci iz ovih zemalja ne bi mogli da glasaju za pesme koje se takmiče na Evroviziji. U domaćoj javnosti je bilo dosta komentara da sada nećemo dobiti poene od naših komšija – ali promenama u glasovnom sistemu Evrovizije ovakva opcija otpada, jer će i Severna Makedonija i Crna Gora sada moći da glasaju za svoje favorite.

Pročitajte još: Nataša Bekvalac nikad iskrenija o svom životu: "Tugu imam u galonima, čuvam je za pesme i retke ljude..."

Naši građani iz dijaspore, koji eventualno žive „preko bare“, ili bilo gde u svetu, sada će takođe moći da glasaju za Srbiju, bez obzira da li njihova država / kontinet učestvuje na takmičenju za pesmu Evrovizije.

BONUS VIDEO:


 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.