Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ФИЛМ КОЈИ ЈЕ РАЗЉУТИО ТИТА: Годинама нико није ни знао да постоји

Радни назив филма био је “Олуја на Балкану”. Када је 1946. године приказан, прво у Москви, а онда и у Београду у пролеће 1947. звао се “У планинама Југославије”.

1707647052_asd.jpg
Фото: Новости архива
Oglas

Интересантно, реч је о првом филму у коме се може чути парола “Смрт фашизму, слобода народу!” која је касније постала легендарна.

Одмах након ослобођења Београда 1944. године успостављена је тесна сарадња између партизанских и совјетских власти. Тако је некоме пало на памет да две државе треба заједно да сниме филм.

За редитеља је одабран Абрам Ром, чувено име у Совјетском Савезу, а он је главну улогу – босанског сељака Славка Бабића који диже револуцију против окупатора, поверио сународнику Николају Мордвинову. Главна звезда филма био је Иван Берсењев у улози Тита.

Управо ту се ускоро појавио проблем. Редитељ је наводно инсистирао на физичкој сличности глумаца и стварних ликова, а идеју да Бересњев игра југословенског маршала наводно је дао лично Стаљин који је био запањен сличношћу двојице мушкараца.

Иако је реч о споредним улогама осим Тита, у филму се појављује и фелдмаршал Ромел кога игра легендарни Бојан Ступица, али и Дража Михаиловић чија улога је поверена хрватском глумцу Вјекославу Африћу (истом оном који ће касније режирати “Славицу”). Баш у овом остварењу први пут на платну се појављују и Оливера Марковић и Миша Мирковић.

Филм је сниман широм Југославије више од шест месеци, а коришћен је и документарни материјал прикупљен током рата. Иван Берсењев је озбиљно схватио свој задатак. Остало је забележено да је проводио време са Титом како би што боље научио његове гестове и покрете. То му, међутим, није много помогло.

Титу се никада није допало како га је Берсењев представио на великом платну, сматрао га је “неподобним”. Филм је био лоше примљен и код публике, свима је сметала чињеница да партизани говоре руски, а оним друговима који су имали мало “оштрије око” и чињеница да су слике Стаљина, у сваком кадру у ком се појављују, веће од Титових.

Годину дана после премијере филма “У планинама Југославије”, долази до сукоба Тита и Стаљина и резолуције Информбироа. Право из биоскопских сала, филм одлази у комунистичке бункере у којима ће остати деценијама. Слично се догодило и у Совјетском Савезу, па за овај, прави први југословенски дугометражни филм, годинама нико није ни знао да постоји.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas