· · Коментари: 0

Изјава прве ЖЕНЕ Жарка Лаушевића: Погледајте шта је Маја имала да каже ДВА ДАНА након убиства (ФОТО)

Када се предобром Жарку то догодило, чему да се други надају?

1674893235_Foto-G.-Markovic-Reprint-Novosti.jpg
Фото: Г. Марковић, репринт Новости

После Лаушевићеве књиге "Година прође, дан никад", базиране на трагичном догађају, прича из 1993. године која је уздрмала целу Југославију екранизована је у серији "Пад" где глумац Милан Марић тумачи лик Жарка Лаушевића.

Два дана после убистава, настрадали младићи су сахрањени на подгоричким гробљима, њихов пријатељ који је такође упуцан те вечери је био ван животне опасности, баш као и Жарков брат, писале су "Вечерње новости" тада.

Фото: Н. Скендерија, Н. Фифић, репринт Новости

Новинари "Новости" добили су најмрскији задатак - да причају са члановима породице Лаушевић која је завијена у црно, оцем Душаном и мајком Роксандом. Међутим, на породични телефон јавила се глумчева прва супруга Маја, од које се развео док је био у затвору 1996. године. Преносимо те редове објављене 2. августа сада већ давне 1993. године:

БЕЗ РЕЧИ

Покушали смо јуче да разговарамо са родитељима Жарка и Бранимира Лаушевића, који живе у Булевару Лењина у Подгорици, у непосредној близини где се трагедија пре две ноћи догодила.

Тражили смо њиховог оца Душана, али се на телефон јавила Жаркова супруга Мира (заправо је Маја, те 1993. је направљена грешка у новинама).

Објаснила је да Жарков отац не може да разговара јер је у шоку због догађаја са његовим синовима, а затим је одбила да она нешто каже о њиховом проведеном дану уочи кобне ноћи у Подгорици.

- Немојте молим вас. Ништа не можемо да говоримо. Чекамо да дође адвокат - рекла је она додајући да су дошли из Будве где је Жарко имао успешан наступ у премијерном извођењу "Лажног цара Шћепана Малог".

Фото: Репринт Вечерње Новости

РЕАКЦИЈЕ ЖАРКОВИХ КОЛЕГА

Збуњен сам
Дејан Мијач, редитељ

Последња улога коју је у позоришту пре несретног инцидента одиграо Жарко Лаушевић била је у Његошевом "Лажном цару Шћепану Малом" у режији Дејана Мијача. Пре тачно недељу дана доживео је овације на премијери те представе, а и критика је високо оценила ову његову ролу.

- Запањен сам и не могу да верујем да се ово десило - рекао нам је јуче редитељ Дејан Мијач. - Жарко је према мени увек био изузетно коректан. Доживљавао сам га као јако добро васпитаног младог човека. Збуњен сам и тешко ми је. У "Лажном цару Шћепану Малом" одиграо је заиста бриљантну улогу и на тој представи смо веома лепо радили.

Време зла
Јагош Марковић, редитељ

- Патим за своја два суграђанина и са њиховим несрећним породицама које су изгубиле своја два сина - изјавио нам је редитељ Јагош Марковић, који је такође Подгоричанин. - Али, патим и за Жарком и са његовом породицом, јер ако постоји човек који је само човекољубље, поштење и доброта, онда је то Жарко. Време је зла које хара у овом простору. Када се предобром Жарку то догодило, чему да се други надају? 

Прича
Стела Ћетковић, глумица

Глумица Народног позоришта у Београду, Стела Ћетковић, Лаушевићева пријатељица и партнерка из времена пре него што су се обоје из Подгорице запутили за Београд на студије глуме, каже:

- Овде у Подгорици чаршијом колају различите приче и људи су доста огорчени на Жарка. Шокирана сам и тешко ми је и да предпоставим шта се десило, јер мислим да је Жарко, тако нешто могао да уради, сем ако му живот није био у крајњој опасности. Вероватно је то била ситуација "бити или не бити". Он никада није правио испаде и не знам да се некада потукао. Жарко је човек који није агресивац.

Фото: Репринт Вечерње Новости

Посебан човек
Борка Павићевић, драматург

У време док је Борка Павићевић била уметнички директор Београдског драмског позоришта Жарко Лаушевић је на сцени на Црвеном крсту одиграо низ улога у представама које су постајале велики хитови.

- Жарко је један изузетан човек пун племенитости и лепоте - каже Борка Павићевић. - Он је једна посебна особа, а средина тешко може да издржи да неко буде тако леп, талентован и посебан. Није увек био у најсрећнијим околностима и знам да га одавно провоцирају. Те провокације кулминирале су инцидентом на представи "Свети Сава". Жарка Лаушевића познајем као врло патријархалног, осетљивог и озбиљног човека.

*"Нпортал.рс" је решио да направи реконструкцију овог драматичног догађаја и да из архиве у неколико серијала, које ћете моћи да читате у наредним данима, извуче старе новинске текстове и снимке из тог времена. Овај текст, објављен је у Вечерњим новостима 2.8.1993. године. *

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.