Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

МАРАДОНА НИЈЕ БИО АНЂЕО: Кустурица открио како је снимио филм о Дијегу

Емир Кустурица биће специјални гост на пријатељској утакмици између фудбалских репрезентација Русије и Србије, која ће бити играна 21. марта у Москви.

1709735993_3790550_kustendorf-press-16012024-0024-ata-images_ff.jpg
Фото: АТА имагес
Oglas

Тим поводом Емир Кустурица дао је интервју за руски портал Спортс, у којем је говорио о фудбалу, својој љубави према тој игри, али и документарцу о Дијегу Марадони.

Емир Кустурица снимио је 2008. године документарни филм о Дијегу Марадони. Тим филмом режисер је показао љубав према фудбалу и дивљење према Аргентинцу.

- Марадона је најуспешнији фудбалер међу људима који су почели у маргиналном животу, на периферији и без новца. Он је био последњи такав. Марадона је имао све добро и све лоше што људи имају. Он није анђео, већ човек са улице. Марадона је са лоптом урадио оно што мушкарац ради са женом у плесу. Он је као Мали Буда - рекао је Емир Куструрица.

Филм о Дијегу Марадони оставио је вечан утисак на српског филмског радника.

- Учинио је све да уништи себе. Његове фудбалске вештине су биле једна крајност, јер је био бољи од свих осталих. Његов живот је друга крајност, као пример распада свега што представља основу нормалног живота. Зато је толико поштован. Људи више не жуде за обичним. Данас сви желе више, много више. Обично више није предуслов за љубав и поштовање. А када се неко помири са смрћу и онда проговори из срца, као Дијего, пут ка светости је близу. Једини проблем је што сада није време за светост. И зато је постао зависник од дроге.

Емир Кустурица обожавао је фудбал као клинац у родном Сарајеву.

- Добро се сећам прве званичне утакмице у којој сам играо. Било је то на стадиону Кошево против Олимпијакоса из Грчке. Асистирао сам за гол. После тога сам био најсрећнија особа на свету. Тада ми је мој тренер Србољуб Маркушевић рекао - Играш добро, имаш памети, али си дечко из добре породице, а не момак са улице. За тебе је фудбал само забава. Не улажеш душу, па је боље да се посветиш учењу.

Кустурица је Русима открио да цео живот навија за Партизан. Али и болну истину, да последњих пет година није одгледао ниједну утакмицу.

- Фудбал је тим и пријатељство. Он учи како да обављате своју функцију у тиму и комуницирате. Зато Немци увек побеђују. Били су... Као Кинези! У ствари, ово је веома интересантно. Ова теорија се може доказати на Немцима, али не и на Кинезима. Бразил је плес. Друга планета. Није само фудбал. Меси такође, он је човек који игра фудбал. У том погледу, Срби и Руси су такође браћа у Европи. Наши клубови никада нису били најбољи у Европи јер немамо довољно одговорности.

Кустурица планира да дође у Русију на пријатељски меч против Србије 21. марта у Москви. Он сматра да је утакмица важан политички тренутак. И волео бих да западне земље не игноришу руску културу.

- Чини ми се веома важним да ће Србија играти овде у Москви. Мислим да је наш председник радио на томе. То није могуће у Европи. Сада тамо има доста русофоба. Када победите, све ће се променити. Достојевски, Булгаков и Тургењев поново ће постати добри писци. Имате толико добрих писаца! Ово је основа руске културе. Баш као и православље.

Кустурица схвата да је његов живот сада у Русији, где ће снимати своје наредне филмове. Тренутно пише сценарио заснован на два романа Достојевског, „Злочин и казна“ и „Идиот“.

- Снимаћемо у Краснодарском крају - тамо је мафијаш са којим се мој херој бори. А у Санкт Петербургу - тамо је жена отишла да ради као проститутка да отплати очеве дугове. Сада желим да радим у Русији и на руском језику. Мислим да ће ово бити завршна фаза мог стваралаштва. Остала су ми још три филма и једна серија да завршим. Желим да направим „Мртве душе“ Водолазкина и Гогоља - открио је Емир Кустурица, један је од значајних европских редитеља с краја 20. и почетка 21. века, двоструки добитник Златне палме у Кану и култни стваралац многих љубитеља ауторског филма.

(Курир)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas