Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ОВАЈ ПОДАТАК ЋЕ МНОГЕ ИЗНЕНАДИТИ: Јованка Броз је бака наше познате водитељке

Годинама уназад гледате водитељку којој је модна икона југословенског социјализма баба-тетка, а то нисте могли ни да наслутите.

1707342564_33090_titovonasledje30112011jovankaititouvozu_ig.jpg
Фото: Новости
Oglas

Јованка Будисављевић, касније познатија као Јованка Броз, Српкиња из села Пећане, рођена је на простору данашње Хрватске 7. децембра 1924. године. Партизанима се придружила са 17 година и отишла да се бори против нацистичког окупатора. 

Током рата је два пута рањавана, а прележала је и тифус. У рату је изгубила оца и два брата, а млађе сестре су завршиле у сиротишту, због чега је била посебно борбена и посвећена да их пронађе, чему сведочи и њена јака везаност за њих до краја живота.

1945. је прешла у Београд у Команду Гардијске бригаде, где је генерал-мајор Милан Жежељ одредио за рад у Белом двору, тада је и постала секретарица Јосипа Броза Тита и тим послом се бавила до 1952. године, да би се 15. априла исте године тајно удала за њега. Први пут се у улози прве даме појавила годину дана касније, током посете британског министра спољних послова Ентонија Идна.

О односу Тита и Јованке многи су причали, те су њу више пута називали шпијуном, али она је до последњег дана свог живота говорила да је волела само њега. Последње три године Титовог живота нису их виђали заједно, а након његове смрти прва дама Југославије стављена је у кућни притвор, а тајна служба јој је конфисковала имовину и присилила да се пресели из Ужичке у Булевар мира 75.

Јованка је током брака са Титом важила за модну икону тадашње Југославије, и свима је била препознатљива у дамским креацијама, а њена пунђа тражена је у многим фризерским салонима и дан данас. Након Титове смрти, није је било у јавности, а била је чак и без личних докумената све до 2009. када су јој Ивица Дачић и Расим Љајић уручили личну карту и пасош. Крајем августа 2013. је примљена у београдски Ургентни центар. Преминула је 20. октобра исте године у 89. години.По сопственој жељи, сахрањена је 26. октобра поред Тита, у Кући цвећа, и на тај начин свима ставила до знања колико је волела Тита.

Познато је да Тито и Јованка нису имали децу и да је прва дама Југославија била везана за наследнике својих сестара које је гледала као своју децу коју нажалост никада није имала, али мало ко зна да унука њене сестре данас краси мале екране.

Наиме, на Телевизији Пинк годинама уназад гледате водитељку којој је модна икона југословенског социјализма баба-тетка, а то нисте могли ни да предпоставите.

У питању је Гордана Гоца Узелац, позната водитељка и новинарка која годинама извештава информативне вести са свих крајева света, а њен доприност новинарству награђен је сребрном медаљом за изузетне заслуге коју јој је уручио председник Републике Србије Александар Вучић пре три године.

Гоца потиче из дивне породице која је до последњег дана Јованкиног живота била уз њу, те су је стално посећивали. Водитељка и њена сестра Марија су обожавале време да проводе са својом баба-тетком која им је стално причала о периоду када је била прва дама Југославије.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas