Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Позната правила гласања на "Песми за Евровизију": Ускоро се одлучује кога Србија шаље у Шведску

Финале избора за "Песму за Евровизију" одржаће се 2. марта

1707995060_3f357ace60afd292bea12d4c02c30f72d5eff2e0.jpg
Фото: Принтсцреен/ YоуТубе - Еуровисион Сонг Цонтест, Схуттерстоцк
Oglas

У циљу успешне организације и поштовања регуларности такмичења "Песма за Евровизију 2024" утврђен је Правилник о гласању на такмичењу.

РТС организује и спроводи поступак избора композиције у складу са одредбама овог Правилника, као и одредбама Правилника такмичења за „Песму Евровизије 2024“ који доноси Европска радиодифузна унија (ЕБУ), чији је члан РТС.

Правила гласања публике и жирија

Дана 27. и 29. фебруара 2014. године, у полуфиналним вечерима, биће изведено по 14 композиција, од којих ће стручни жири и ТВ гледаоци изабрати по 8 композиција сваке полуфиналне вечери.

Ових 16 изабраних композиција, такмичиће се 2. марта на финалној вечери, на којој ће стручни жири и ТВ гледаоци изабрати победничку песму.

Радио-телевизија Србије организује и спроводи поступак избора композиције у складу са одредбама овог Правилника, као и одредбама Правилника такмичења за „Песму Евровизије 2024“ који доноси Европска радиодифузна унија (ЕБУ), чији је члан РТС.

Начин избора током све три вечери такмичења укључује гласове ТВ гледалаца (СМС поруке) и гласове стручног жирија, од којих се сваки вреде равномерно у односу 1 : 1, односно 50 одсто гласова од ТВ публике, а 50 одсто од стручног жирија.

Стручни жири такмичења броји по пет чланова за полуфиналне вечери и пет чланова за финално вече, од којих се по један именује за председника. Чланове стручног жирија, као председнике жирија, именује РТС из редова компетентних личности.

Чланови стручног жирија (сваки члан посебно) гласа 27. и 29. фебруара 2024. тако што ће од 14 изведених композиција изабрати по 10 композиција којима ће доделити поене од 1 до 12, редоследом од најнижем ка највишем, изостављајући 9 и 11.

Гледаоци ТВ преноса гласају путем мобилних телефона, слањем СМС порука за једну од наведених композиција. СМС гласање траје 15 минут, са једног телефонског броја се може гласати 20 пута.

Коначан пласман композиција у полуфиналним вечерама добија се сабирањем поена из листе стручног жирија и публике.

Судећи по именима која су се ове године пријавила да бране боје наше заставе, борба ће бити жестока на такмичењу "Песма за Евровизију" које је познатије као некадашња Беовизија.

(РТС)

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas