Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Тајна БАЈАГИНЕ песме "Тамара": Шта крију легендарни стихови?

Истина о чувеном хиту је изашла на видело

1672834712_beer_fest_18082022_0124.jpg
Фото: Атаимагес.рс
Oglas

Волели или не волели Бајагине песме, немогуће је да не знате и не певушите његову чувену "Тамару".

Оно што је свим прва асоцијација засигурно је Москва и једна руска љубавна прича, али истина која се крије иза овог текста песме је другачија.

Тамара се нашла на плочи Бајага и Инструктори позитивне географије, а Момчило је у песми описивао мување са овом девојком у Москви. Или Санкт Петербургу? То на крају није остало јасно.

Како је Бајага испричао, до тог тренутку кад песма настаје, значи 1984. године, никад није био у Русији. Поред тога што је та љубавна прича измишљена, пустио је мало и машти и песничкој слободи на вољу.

Прочитајте још: Славље у породици РОКВИЋ: Певач добио ћеркицу, а бака поделила СРЕЋНЕ вести

У песми он каже да је прво чека сатима испред театра Бољшој. Значи Тамара живи у Москви. Међутим, онда Момчило креће у другој строфи са тим да је она лепша од Неве и раскошнија од Ермитажа који се налазе у Санкт Петербургу.

Касније је Бајага причао да Русима то није сметало и да им је било симпатично, као и да су све преписали песничкој слободи. Он је ипак само желео да му се све римује.

Ту није крај тривија везаних за ову песму. Она почиње гласом Рускиње, која би требало да представља насловну Тамару. Један од његових сарадника Душан Михајловић Шпира (из бенда Доктор Шпира и Људска Бића) је саветовао да нађу девојку која би испричала било шта на руском. Међутим, пошто нису успели да нађу некога ко има довољно добар акценат, Шпира се сетио да сваки дан на радију има водостај на руском. Тако да су уснимили спикерку са радија, а у песми чујемо колико је Дунав висок код Бездана.

Без обзира на географску грешку и водостај, Тамара је остала у историји поп културе упамћена као једна од најлепших балада југословенске рокенрол сцене.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas