Oglas
· · Komentari: 0

Tajna BAJAGINE pesme "Tamara": Šta kriju legendarni stihovi?

Istina o čuvenom hitu je izašla na videlo

1672834712_beer_fest_18082022_0124.jpg
Foto: Ataimages.rs
Oglas

Voleli ili ne voleli Bajagine pesme, nemoguće je da ne znate i ne pevušite njegovu čuvenu "Tamaru".

Ono što je svim prva asocijacija zasigurno je Moskva i jedna ruska ljubavna priča, ali istina koja se krije iza ovog teksta pesme je drugačija.

Tamara se našla na ploči Bajaga i Instruktori pozitivne geografije, a Momčilo je u pesmi opisivao muvanje sa ovom devojkom u Moskvi. Ili Sankt Peterburgu? To na kraju nije ostalo jasno.

Kako je Bajaga ispričao, do tog trenutku kad pesma nastaje, znači 1984. godine, nikad nije bio u Rusiji. Pored toga što je ta ljubavna priča izmišljena, pustio je malo i mašti i pesničkoj slobodi na volju.

Pročitajte još: Slavlje u porodici ROKVIĆ: Pevač dobio ćerkicu, a baka podelila SREĆNE vesti

U pesmi on kaže da je prvo čeka satima ispred teatra Boljšoj. Znači Tamara živi u Moskvi. Međutim, onda Momčilo kreće u drugoj strofi sa tim da je ona lepša od Neve i raskošnija od Ermitaža koji se nalaze u Sankt Peterburgu.

Kasnije je Bajaga pričao da Rusima to nije smetalo i da im je bilo simpatično, kao i da su sve prepisali pesničkoj slobodi. On je ipak samo želeo da mu se sve rimuje.

Tu nije kraj trivija vezanih za ovu pesmu. Ona počinje glasom Ruskinje, koja bi trebalo da predstavlja naslovnu Tamaru. Jedan od njegovih saradnika Dušan Mihajlović Špira (iz benda Doktor Špira i LJudska Bića) je savetovao da nađu devojku koja bi ispričala bilo šta na ruskom. Međutim, pošto nisu uspeli da nađu nekoga ko ima dovoljno dobar akcenat, Špira se setio da svaki dan na radiju ima vodostaj na ruskom. Tako da su usnimili spikerku sa radija, a u pesmi čujemo koliko je Dunav visok kod Bezdana.

Bez obzira na geografsku grešku i vodostaj, Tamara je ostala u istoriji pop kulture upamćena kao jedna od najlepših balada jugoslovenske rokenrol scene.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas