Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

"УЗАЛУД СМО МОЛИЛИ ДА НАМ НЕ УБИЈЕ МАЈКУ" Миша Јанкетић до краја живота жалио због породичне трагедије

Један од омиљених, али и успешнијих домаћих глумаца био је Миша Јанкетић који нас је напустио 15. маја 2019. године и за собом оставио велику празнину.

1708595803_115230_mihajlojanketic0926012016_f.jpg
Фото: Н.С/Новости
Oglas

Његов син Марко кренуо је очевим стопама, док се о приватном животу породице Јанкетић мало тога зна. Прослављени Михаило Миша Јанкетић рођен је 24. маја 1938, а позивом који га је прославио није ни планирао да се бави. Његова прва љубав је била књижевност. Током студија је отишао на радну акцију. Ту је био ударник, добио је одсуство да би потом отишао у интернационални камп 21 дан. Тамо се, по сопственом сведочењу, задржао са једном прелепом Аустријанком, и када се вратио у Београд изгубио је услов за следећу годину.

- Да бих поново имао дом и стипендију морао сам нешто да упишем и најједноставније ми је било да одем на Позоришну академију - рекао је једном приликом Јанкетић.

И од тада су се улоге низале. Миша је играо и на филму и на телевизији и у позоришту. Иза славне каријере крије се и потресна прича о његовом одрастању. Најтежи период у животу му је био током Другог светског рата када је изгубио мајку коју је убио њен школски друг.

- Мајка је радила на пошти. И тог дана кад смо испраћали колону партизана и дочекивали колону Немаца, мајка је од наших добила задатак да остане. Да и даље ради на пошти. Иако за Немце... јер ће наши опет доћи. Једнога дана испратили смо и колону Немаца. Са друге стране у град је ушла колона четника. Моја мајка Милица радила и даље на пошти. Сада за четнике. Убрзо су почели да је позивају у команду. Препознао ју је четнички главар, поп Маца. Некада су заједно ишли у гимназију. Поп Маца је у Пљевљима пронашао још неколико партизанских жена - испричао је Јанкетић једном приликом за ТВ Новости.

Те жене су, како је рекао, морале да одлазе у команду.

- Једном када се спремала да иде на саслушање, мајка ми рече:­ 'Циле, мене ће да убију'. Милену остављам теби у аманет. Ти да је чуваш и штитиш. Ти си мушка глава. Не дај је никоме, немој неко зло да јој учини. Није се више вратила моја мајка Милица. Залуду смо Милена и ја ишли у команду и молили да не убију нашу мајку. Једне ноћи, у Шеварима, убио ју је поп Маца, с другим партизанским женама. Њих девет - испричао је Јанкетић.

У свом последњем интервјуу, Јанкетић је рекао како кад човек почне живот у трагедији, онда у младости стекне ужасни страх.

- Тешко се с тим живи и позориште је било идеално место да опоравим духовност, да се растеретим и да се, хајде да мало будемо и патетични, на неки начин сакријем од суровости живота. Тако да сам ја у позоришту пронашао животни пут, остварујући своје улоге и упоредо остварујућу своју породицу. Заправо, са своје четворо деце сам успео да повратим моју мртву фамилију. Чак сам им давао и та имена, јер сам сматрао да су моја деца била дуг према несталој мојој породици. И повратио сам је, тако да су моја деца сада и унуци - признао је Миша Јанкетић својевремено у интервјуу за Блиц.

Оно што можда многи не знају је да је Јанкетић 26. септрембра 1981. преживео и отмицу авиона тадашњег ЈАТ-а. Три мушкарца отела су ЈАТ-ов "боинг 727-200" који је из Титограда полетео за Београд и више од 20 сати као таоце држали 98 путника и осам чланова посаде. Међу путницима били су и познати глумци Жарко Лаушевић, Михаило - Миша Јанкетић и Марко Николић, цео тим ФК Будућност...

(Курир)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas