· · Коментари: 0
родитељство

Децу треба научити како да се штите од вируса, будите креативни: 4 савета дефектолога

Пандемију вируса тешко је објаснити најмлађима. Дефектолог Миљана Цветковић предлаже четири начина да научите дете како да брине о свом, али и здрављу људи у свом окружењу.

1611216187_Depositphotos_355554326_s-2019.jpg
Фото: Депосит

1. Обогатити дневну рутину

Иако је појава епидемије велика промена за све нас, важно је да дете стекне утисак да се промене дешавају и да је неопходно да им се прилагодимо колико год да су оне некад непријатне. Стога, важно је да слична свакодневна рутина и даље постоји, али сада много више пажње посвећујемо заштити од вируса. Поред уобичајеног тока дана, треба одвојити време учењу правилног прања руку, употреби сапуна, правилног положаја руке док кашљемо и кијамо, држања дистанце и слично. Дакле, важно је равномерно распоредити сва правила која уводимо детету. Даље, учење не треба да омета уобичајене активности, како се дете не би збунило или оптеретило новим информацијама.

Прочитајте још: Шта деца треба да знају о новцу? Важна правила за будућност

2. "Зашто сада ово радимо?"

Када детету (па и одраслој особи) изнесемо неко ново правило без претходног објашњавања због чега се оно увело и зашто је важно да га поштујемо, веома је мала вероватноћа да ће га усвојити. Деца старијег узраста су свесна да неко време нису ишла у школу или вртић, слушала су о појави вируса од стране одраслих, те је важно радити на томе да разумеју ситуацију у којој смо се нашли.  Оно се тада налази у нејасној ситуацији и највероватније неће прихватити правила која му се уводе. На пример, уколико желимо да научимо дете како да постави руку док кашље и кија, можемо то урадити на следеће начине:

Посебно је штетно негирати да се десила нека промена, а потом захтевати да дете поштује одређена правила.

"Ставили смо руку овако (одрасла особа хвата дете за руку и поставља у правилан положај), да вирус не би одлетео на тету."

„Када кашљеш или кијаш стави свој лакат преко носа и усана."

Осим тога што је прва реченица пријатнија и нема заповедни тон, она укључује и директно показивање. Директно показивање (постављање руке у правилан положај) је очигледно, јасније, конкретније и увек даје више успеха него објашњења (друга реченица) која су деци често конфузна. Најважније, у другој реченици дете не зна због чега поставља руку на тај начин, за њега то правило нема значење и највероватније се неће ни прихватити.

Фото: Депосит

Прочитајте још: "НИСАМ ЗНАЛА ДА МОЈ СИН ИМА ОВАКВО МИШЉЕЊЕ: Мајка пронашла писмо свог сина и шокирала се када је видела шта у њему пише

3. Креативно изражавање

Занимљива је чињеница да чак 90% информација добијамо путем чула вида. Сем тога, деца су бића креативности, те овакав начин рада са њима готово увек доводи до циља. Што су активности креативније, деци су примамљивије и дуже се памте. Деца се сећају тренутака када су била креативна и када им је било забавно, па ће се тако урезати у памћење начин на који штитимо себе.

Можете правити кутијице у којима ћете одлагати сапуне, правити или набавити занимљиве сапуне и друга хигијенска средства, играти се правилног кијања и кашљања и слично.

4. Моћ похвале

Већ је добро познато колико су такозване 'методе поткрепљења' важне и ефикасне. Стога, важно је уочити када је дете на добром путу, односно када добро усваја садржај. Похвала је повратна реакција која је свима нама, па и деци потребна. Она буди позитивне емоције, па ће дете понављати понашања која заслужују похвале. Ипак, треба имати у виду да је похвала вербална метода и да колико год је потребна и ефикасна, активности у којима је дете учествовало су много ефективније.

Прочитајте још: Принципи по којима ДЕТЕ УЧИ ДА ЧИТА: За неколико дана може да савлада ову вештину

Потребно је да дете обавља радње, да учи кроз покрет, размишљање, доношење закључака, да поставља питање, погреши и покушава, јер се управо тако стичу адекватне вештине. Сем тога, када дете увиди у конкретној ситуацији да је успело да уради нешто што је до тада радила одрасла особа, стиче осећај самопоштовања и сопствене вредности. Брига о здрављу је израз самопоштовања и љубави према себи. Можда је доба пандемије прилика да деца од најранијег узраста стекну навику да брину о себи и негују здравље као једну од основних вредности.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.