Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Термовизијски уређаји

Гледање очима „Предатора“ (ФОТО)

Нови талас доноси термовизијске уређаје знатно ниже цене, веће поузданости, мањих димезија који користе квалитетније батерије

1603878331_termovizija-8.jpg
термовизија-8 фото: АТН
Oglas

У некадашњој ЈНА, војници су управљали модерним тенковима и другим возилима, али најчешће нису имали прилику да користе ноћне уређаје „због високе цене”.  

Прочитајте још: Озбиљна опрема за захтевне кориснике по прихватљивој цени

Ултра-компактни АТН уређај ОТС-30, фото: Драган Шапоњић

Такве нелогичности, допринеле су да просечан војник није имао довољно знања о коришћењу и карактеристикама ових уређаја, што је допринело мистификацији и заблудама у погледу њихових могућности. Истини за вољу, слично је било и у другим армијама.  Тако је у британском КоВ и даље на снази борбена инструкција, да руковаоц таквим средством мора спречити непријатеља да га се домогне (уништити га фосфорном гранатом), под претњом Војног суда.  Међутим, са научно-технолошким напретком настали су нови ноћни уређаји, нишански или осматрачки. 

Широка примена термовизије 

Не, није киклоп већ модел термовизијског монокулара из АТН, фото: Драган Шапоњић

Уређаји за детекцију топлотног зрачења популарно су названи термовизија. Користе се У индустрији, термовизија је незаменљива при контроли термоизолације и евентуалног цурења инсталација, код служби за спасавање на мору или у снежној мећави, могуће је открити угрожене са велике даљине нпр. из хеликоптера. Већина уређаја се користи за осматрање из руке, али се такође може монтирати на видео камеру, фото апарат па чак и на камеру мобилног телефона уз одговарајући интерфејс. Надзор кретања у граничном подручју или око објеката од виталног значаја, олакшан је тиме што на термовизију не утичу магла, киша, дим, јер је могуће очитавати само зрачење чврстих објеката. 

Сарадња са Русима 

Ручни ОТС-30 из погона АТН, фото: Драган Шапоњић

Компанија АТН из Сан Франциска у Калифорнији добро сарађује са фирмама сличне оријентације из Русије и остварују знатну уштеду на трошковима развоја и одређеним компонентама. Због тога су цене АТН ноћних нишана приметно ниже, од конкурентских са истим перформансама. Њихов модел ОТС-30 је изузетно занимљив урађај изненађујуће добрих катактеристика. У димензије 10x8,3x6 цм и масе 375 г, спакован је нехлађени ванадиум-оксид термални сензор високе осетљивости, напајан једном батеријом ЦР-123 са аутономијом од два сата непрекидног рада.  

Сензори високе осетљивости 

Објектив без увећања, али са електронским зумом од два и четири пута, омогућава откривање човека на даљини од 500 м и његово препознавање на двоструко мањој даљини, док је идентификација могућа на нешто више од 100 м. Возила се уочавају на 1.200 м, а идентификују на три пута мањој даљини. Али, најимпресивнија карактеристика је колор дисплеј. Јер, код АТН можете по жељи, подесити осетљивост и контраст, па на основу тога добијате псеудо-колор приказ, где су топлији делови објекта светлије боје. Утисак при коришћењу је налик кадровима из филма „Предатор“.  

Термална слика отиска длана на дрвеној површини, када је ОТС-30 подешен на „средње високу осетљивост“, фото: Драган Шапоњић

На средњој осетљивости, људи удаљени тридесетак метара бљеште у нијансама жуто-наранџасте боје, а покривени делови тела су црвени. Одлично решење, прегледно и аутоматски пажњу усмерава на најтоплији објекат у окружњу. Наравно, осетљивост се може подешавати. Дрво је добар изолациони материјал, а овлашно ослоњен длан на дрвеном столу, оставио је термални потпис видљив кроз уређај и после петнаестак секунди. 

Прочитајте још: Прецизна мерења УМАЊУЈУ грешку на мети (ФОТО)

Прикључни интерфејс иВитнесс-2 за И-пхоне пружа различите могућности, фото: Драган Шапоњић

Били смо импресионирани, нарочито ценом од око 4000 долара. За очекивати је да ће ускоро овакви уређаји бити још приступачнији. Чини се, да на ратишту или ловишту, мрак више не представља заштиту за онога ко је на нишану.  

Драган Шапоњић 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas