· · Коментари: 0
Ножеви

Нулта толеранција челичних љубимаца

Дугогодишња сарадња америчке компаније “Зеро Толеранс” са руским дизајнером ножева, резултирала је серијом фолдера, који диктирају трендове на овом захтевном тржишту

ZT.jpg
ЗТ - фото: “Зеро Толеранс”

Будући да су кастом ножеви прескупи за просечног потрошача, челници “Кершоуа” решили су да покрену сопствени бренд који ће понудити врхунски дизајн, премиум квалитет и жељену ознаку “Маде ин УСА”. Од оснивања 2006. године, “Зеро Толеранс” је ангажовао познате мајсторе уз (како то и назив компаније каже) нулту толеранцију на производне грешке и дефекте. Са таквим приступом, није изненађујуће да су убрзо уследиле награде на престижним сајмовима а бренд “Зеро Толеранс” је за кратко време стекао завидну репутацију па многи војници, ватрогасци, полиција и спасиоци бирају управо њихова сечива.

Инспирисан персијским сечивом ЗТ-0462, фото: “Зеро Толеранс”

Прочитајте још: Чека се коначна одлука: Колико је извесно да војска САД изабере муницију са чаурама од полимера, композита или челика?

Радови руског дизајнера Дмитријаа Синкевича су, ван сваке сумње, тренутно најтраженији цустом ножеви на свету. Сарађује са именима попут мајстора-уметника Сергеја Широгорова али и са великим индустријским произвођачима, па његов потпис носе најексклузивнији модели “Спајдерко” и наравно ЗТ.

Завидна репутација

ЗТ-0462 је даља разрада тактичког фолдера ЗТ-0452, а оба вуку порекло од вишеструко награђиваног ЗТ-0444. Реч је о ножу елегантног профила у облику издуженог слова “С”, који је очигледно инспирисан персијским средњевековним сечивима. Конструкција је уобичајена за “Зеро Толеранце”. Снажна титанијумска основа са десне стране која обезбеђује фраме лоцк браву и лева страна дршке од угљеничних влакана, са дискретним црвеним нитима које га издвајају из масе џепних модела са црном дршком. Нож је лаган, одличног баланса а осмишљен је пре свега за дубоке резове повлачењем, али са јако опасним и пробојним врхом.

Стилске вежбе руског дизајнера

Два изврсна модаела: ЗТ 0393 ГЛЦФ и 0470, фото: “Зеро Толеранс”

Исти дизајнер потписује решења код ЗТ-0470. Овај нож је по форми веома сличан прескупим моделима које Синкевицх осмишљава за Сергеја Широгорова. Исте прецизне, чисте линије, добра ергономија и пре свега практична форма што га чини заиста употребљивом алатком за свакодневне задатке. Рукохват је израђен од титанијумске легуре, а естетски детај представља интарзија од царбон-фибера са површином налик на мермер. Нож се отвара лаким приском на флиппер (испуст у бази сечива) чије глатко кретање обезбађује пар прецизно уклопљених кугличних лежајева на осовини. Није чудо што је одмах постао бестселер.

Изванредни ЗТ-0470 дизајнирао је Дмитрy Синкевицх, фото: “Зеро Толеранс”

Модел ЗТ-0456ЦФ представља још једну “стилску вежбу” уметника Дмитрyа Синкевицха. Овога пута, реч је о рандом фолдеру са широким, ефикасним сечивом схеепфоот облика, карактеристично обореног врха за прецизне радове. Али, Дмитрy је успео да горњи део тзв. леђа сечива, обруси тако да није жртвована пробојност.

Прочитајте још: Како направити фиксне ножеве, ниске цене, али високог квалитета и употребљивости? Одговор је - ДРОП ФОРГЕД

ЗТ-0456ЦФ, за природу и урбане услове, фото: “Зеро Толеранс”

Овогодишња верзија се од базног модела разликује по левој страници дршке од карбон-фибера и нешто мањој маси. Иако га корисници доживљавају пре свега, као високо стилизован део опреме, један детаљ квари тај утисак. Једноставно обликована шнала за џеп је у ствари само уска трачица црно финишираног титанијумског лима. Искрено, очекивали смо више. Ипак, то није компромитовало ефикасност ножа, па је његова популарност потпуно разумљива.

Фото: “Зеро Толеранс”

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.