· · Коментари: 0
СВЕМИР

Никада нећете погодити ШТА ЈЕДУ КОСМОНАУТИ: Иако им свемир мирише на РОШТИЉ, није НИ БЛИЗУ тога

Да би задржали беспрекорно медицинско стање, астронаути примењују посебан режим исхране, базиран управо на руској традицији, а неке од ових савета можете да примените и ви

1321532210.jpg
Нема чврсте хране Фото: Руски травар

Алге и сушени инсекти - тако ће, по мишљењу научника, изгледати оброк на Међународној космичкој станици у блиској будућности. Космонати нису одушевљени таквом перспективом, али дијетолози тврде: овај протеинско-витамински мени ће помоћи освајачима свемира да издрже екстремна преоптерећења.

Прочитајте још: Ко је Валентина Терешкова, жива легенда Русије? Прва жена која је летела у свемир, а лик њене ћерке красио је омот свима познате ЧОКОЛАДЕ

Док јела од буба и цврчака још увек нису постала део обичног ручка посаде МКС, нутриционисти различитих држава састављају јеловник за своје космонауте у складу са националним традицијама. Американци шаљу својим земљацима на орбиту колу и бекон, Јапанци - суши, Италијани - лазању, а Руси - боршћ и ситни сир. Осим тога, руски космонаути такође конзумирају пуно биљних чајева и тинктура који чувају њихово здравље током многомесечног свемирског лета.

Трпеза у свемиру
Американци у свемир шаљу колу и бејкон, Јапанци суши, Италијани лазању, а Руси боршч.

Космичка кухиња

Свемир мирише на роштиљ - тако тврде чланови посаде МКС који су спроводили излазке ван космичке летелице. Научници објашњавају: извор ове ароме су производи распада звезда, комета и метеора. У суседним галактикама су пропорције кисеоника и угљеника другачије па и мирис различитих делова свемира није исти: понегде подсећа на карамелу, а понегде и на мућак.

Не изгледа, али је укусно Фото: Руски травар

У самој свемирској станици, као и у сваком дому, често мирише на нешто укусно: код Италијана на кафу, код Руса на боршћ, а код Француза чак и на тартуфе. У сваком одељку МКС се спремају традиционална јела, а недељом међународни тим прави заједнички ручак.

Ред за твириг са боровницом
На орбити руска јела су веома популарна и међу члановима посада других држава. Страни астронаути буквално стају у ред да би добили мало творога, односно ситног несланог сира са шумском боровницом или другим бобицама.
Храна више није у тубама, него вакуум-кесама.

Космонаути добијају готову храну, али не у тубама - оне су отишле у историју и сада се користе само за напитке и течна јела. Сада се храна за космонауте пакује у вакуум-кесе. У Русији производњом таквих намирница бави се Бирјулевска експериментална фабрика. Космичку храну може да купи и обичан човек: она се продаје у планетаријумима.

 Храна као лек

Ма колико да је здрав члан посаде МКС, у свемиру је изложен екстремним преоптерећењима.Током дугог лета имуни систем слаби и здравље се погоршава. Негативне промене се догађају у целом организму: због одсутства гравитације ремети се циркулација крви, атрофирају мишићи и зглобови, а кости губе нормалну тврдоћу и постају ломљиве.

Обиље хране
Космонаути стално имају главобољу и несаницу.

Мањак кисеоника изазива сталну главобољу, раздражљивост и несаницу, што може да доведе и до депресије. Али најопаснији непријатељ космонаута је радијација: сваки члан посаде добија прекомерну дозу зрачења, која провоцира рак.

Јуриј Гагарин током првог лета у свемир добио је за ручак пире од кисељака, паштету од џигерице и сок од црне рибизле. Кисељакје веома популарна у Русији трава, коју често додају у различита јела, посебно у супе.

Гагарин је пред лет јео пире од кисељака ипаштету од џигерице и пио сок од црне рибизле.
Комплетан оброк

Ако човек редовно једе кисељак, он никад неће патити од авитаминозе и анемије. Кисељак подстиче варење, побољшава рад јетре, има противоупално и антитоксичко дејство. Џигерицаје богат извор витамина А - за добар вид.

Црна рибизла је моћан природан антиоксиданс, јача имунитет, избацује из организма слободне радикале и смањује негативан утицај радијације. Захваљујући витамину Ц она ствара колаген који је значајан за структурни материјал у костима, лигаментима, тетивама и хрскавици.
 
Извор снаге

У поређењу са јеловником савремених руских космонаута ручак Гагарина је био веома скроман. Данас чланови посаде МКС-а имају бољи избор јела него у елитном ресторану.

Прочитајте још: Скину одећу са себе, па се међусобно ШИБАЈУ КОПРИВАМА: Постоји РАЗЛОГ зашто се води БИТКА

Сваког јутра на орбити, као и у свакој руској кући, за доручак се служи каша од овса или од хељде.
Хељда је једна од најздравијих житарица на свету која замењује месо, млеко и јаја. Хељда даје снагу организму, повећава издржљивост и побољшава тонус мишића.
Овас су у Русији вековима користили и као храну, и као лек. Овсена каша је лако сварљива, садржи пуно хранљивих материја, снабдева организам енергијом и појачава имунитет.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.