Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЈЕДИНСТВЕНО

Ово је ГРАД који ће постати прво европско место посебно прилагођено ЉУБИМЦИМА

Препознатљив по ренесансним зидинама и средњовековним кулама, италијански град Лука сада се спрема да постане први европски паметан град наклоњен љубимцима.

1608296413_Depositphotos_420890890_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Иницијативу финансијски подржава Европска унија. Планира се изградња стаза за шетање паса и нових паркова за грађане и њихове љубимце. 

У оквиру пројекта је и увођење програма терапије у којима учествују љубимци, као и развој апликације која ће власницима животиња помагати где, на пример, могу набавити воду за своје љубимце.

Прочитајте још: Шта КРЗНЕНИ ЉУБИМАЦ сме да једе са трпезе за време празника?

- Животиње су кључни део нашег друштва, али се при изради урбанистичких планова оне углавном игноришу - рекао је Франческо ди Јаково, професор Универзитета у Пизи који предводи иницијативу у Луки.

Прочитајте још: Врана је добила ЗАДАТАК који је решила и тиме доказала да је најинтелигентнија птица на свету? (ВИДЕО)

Тоскански град ће се такође у оквиру ове иницијативе трудити да љубимце уведе у школе и домове за негу старих лица, како би учествовали у образовним програмима и терапијама.

Бројна су истраживања показују да кућни љубимци доприносе смањењу ризика од добијања срчаних болести власника
Фото: Депозит

Ди Јаково додаје да је циљ ових напора да се људима обезбеди да могу да своје љубимце доводе на радно место, као и да им се олакша вожња у градском превозу.

Прочитајте још: НЕОДОЉИВИ: Ово су најмањи и најслађи пси на свету!

 

Време проведено са животињама такође помаже у смањењу гојазности, снижавању крвног притиска и паду холестерола код власника.

Љубимци се већ користе у одређеним терапијама јер је познато да имају смирујући ефекат на људе.

Осим наведених предности, још једно истраживање Универзитета у Њујорку показује да постоји повезаност између чувања кућних љубимаца и бољег психичког здравља, што је од велике важности, посебно током кризних ситуација каква је пандемија.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas