Oglas
· · Komentari: 0
JEDINSTVENO

Ovo je GRAD koji će postati prvo evropsko mesto posebno prilagođeno LJUBIMCIMA

Prepoznatljiv po renesansnim zidinama i srednjovekovnim kulama, italijanski grad Luka sada se sprema da postane prvi evropski pametan grad naklonjen ljubimcima.

1608296413_Depositphotos_420890890_s-2019.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Inicijativu finansijski podržava Evropska unija. Planira se izgradnja staza za šetanje pasa i novih parkova za građane i njihove ljubimce. 

U okviru projekta je i uvođenje programa terapije u kojima učestvuju ljubimci, kao i razvoj aplikacije koja će vlasnicima životinja pomagati gde, na primer, mogu nabaviti vodu za svoje ljubimce.

Pročitajte još: Šta KRZNENI LJUBIMAC sme da jede sa trpeze za vreme praznika?

- Životinje su ključni deo našeg društva, ali se pri izradi urbanističkih planova one uglavnom ignorišu - rekao je Frančesko di Jakovo, profesor Univerziteta u Pizi koji predvodi inicijativu u Luki.

Pročitajte još: Vrana je dobila ZADATAK koji je rešila i time dokazala da je najinteligentnija ptica na svetu? (VIDEO)

Toskanski grad će se takođe u okviru ove inicijative truditi da ljubimce uvede u škole i domove za negu starih lica, kako bi učestvovali u obrazovnim programima i terapijama.

Brojna su istraživanja pokazuju da kućni ljubimci doprinose smanjenju rizika od dobijanja srčanih bolesti vlasnika
Foto: Depozit

Di Jakovo dodaje da je cilj ovih napora da se ljudima obezbedi da mogu da svoje ljubimce dovode na radno mesto, kao i da im se olakša vožnja u gradskom prevozu.

Pročitajte još: NEODOLJIVI: Ovo su najmanji i najslađi psi na svetu!

 

Vreme provedeno sa životinjama takođe pomaže u smanjenju gojaznosti, snižavanju krvnog pritiska i padu holesterola kod vlasnika.

LJubimci se već koriste u određenim terapijama jer je poznato da imaju smirujući efekat na ljude.

Osim navedenih prednosti, još jedno istraživanje Univerziteta u NJujorku pokazuje da postoji povezanost između čuvanja kućnih ljubimaca i boljeg psihičkog zdravlja, što je od velike važnosti, posebno tokom kriznih situacija kakva je pandemija.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas