· · Коментари: 0
РУЧАК

САВЕТИ ЗА РОДИТЕЉЕ: 10 правила доброг ручка за дете

Проблеми са узимањем хране у детињству врло су чести и постоје код сваког десетог детета. Обично је проблем део одрастања и нестаје када дете сазри.

1619807115_Depositphotos_11879340_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Међутим, трајни проблеми могу бити повезани са стресовима у породичном животу.

Одбијање хране често је начин на који млађа деца покушавају да потврде своју независност, а проблем је озбиљан само ако утиче на нормалан раст и телесну тежину.

Емотивна узбуђења

Старија деца могу одбијати храну због емотивних узнемирења и у тешким случајевима као што је неуротски губитак апетита, посебно код девојчица.

Прочитајте још: ЗЕЦ од тоалет папира, зашто да не? Требају вам само још ВЕЧЕРЊЕ Новости и забава нек почне

Губитак апетита често се јавља током болести у детињству.

У школском узрасту свако четврто дете пробирљиво је у вези с јелом. Пробирљиво дете жели да једе само одређену врсту хране, али проблеми са храном ретко настају, осим ако дететов избор хране није превише сужен.

Дете је заокупљено разним активностима и често "нема времена да једе", нити има интереса за јело.

Сукоб са дететом

Несталност апетита, количине поједеног, преферирање одређених врста хране код детета није тешкоћа, него је нормална појава и родитељи треба да је прихвате.

Прочитајте још: Како изабрати идеалну обућу за децу: Најбоље је да хода босо - МИТ или ИСТИНА?

Проблем настаје ако храњење, уместо угодног осећаја утољавања глади, постаје разлог сукоба детета и родитеља. Није необично да дете само изазове повраћање, ако је било присиљено да поједе количину хране или врсту коју не жели.

Шта је решење?

1. Храњење треба да буде угодан дневни догађај, а не присила.

2. Поштовати дететову самосталност у храњењу.

3. Јести увек у исто време у пријатном амбијенту, без телевизије и играчака.

4. Служити мале порције. Увек можете два пута да сипате. Не силити дете да поједе све из тањира када није гладно.

5. Не треба храном ни кажњавати ни награђивати дете.

6. Деци до 12 месеци укинути сокове, а старијој дати само 120 милилитара сока дневно.

7. Оброк не сме да траје више од 20 минута.

8. Укинути грицкалице и не водити се тиме "да бар нешто поједе".

9. Не давати честе ужине, нити превише течности између оброка.

10. Будите маштовити у припремању оброка.

Прочитајте још: Некада је детету потребно да кажете НЕ: Ево која добра то доноси

ВАЖНО

Када дете научи шта је глад, а шта ситост, за неколико месеци ће нормално прихватити оброке. Највеће грешке родитеља су стално туткање хране, грицкалица и давање велике количине сокова.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.