· · Коментари: 0
НОКТИ

САВЕТИ ЗА РОДИТЕЉЕ: Ево како да беби ПРАВИЛНО одрежете нокте (ВИДЕО)

О ноктићима треба бринути од почетка.

1607518447_secenje-noktiju-bebama.jpg
Фото: Принтскрин / Yоу Тубе / Бабyлист

Ноктићи бебе једни су од најчешћих баука младих родитеља. Бебе се често већ рађају с дугачким ноктима, а и касније нам се чини да наочиглед расту.

Руке 

Иако су мекани и крхки, бебе се лако могу огребати по лицу, па се о ноктићима треба бринути од почетка. Првих неколико седмица они су толико мекани да врхове можете лагано огулити властитим ноктима и то је много сигурније од упуштања у резање. Након неколико седмица нокти ће очврснути и биће потребно да почнете да их режете. Најбоље је да то урадите специјалним маказицима за ту намену, које имају заобљене врхове.

Прочитајте још: Родитељи не брините: СТРАХ ОД КУПАЊА код беба је НОРМАЛАН!

Добро је скраћивати нокте након купања, када омекшају или када беба заспи, па је мирна. Јагодице лагано притисните према доле како бисте спречили зарезивање кожице испод нокта. Длан и прст придржавајте једном руком, а нокат режите другом. 

Ноге 

Нокти на ногама, као и код одраслих, расту много спорије. Ипак, редовно проверавајте стање ноктију на ногама како не би дошло до урастања и скраћујте их по истом принципу као и на рукама. 

Прочитајте још: Разлози због којих се бебе пробуде чим их испустите из наручја?

Врло је важно да нокте не режете полукружно, него водоравно, јер може доћи до урастања руба нокта у месо, а резултат могу бити црвенило, отеклина, бол, а понекад и инфекција. Ако приметите неки од тих симптома, обратите се педијатру. Ако случајно мало порежете дете, што се догађа, лагано притисните раницу стерилном газом док крварење не престане. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.