Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
Пречишћавање воде

Како да ПРИКУПЉЕНУ ВОДУ претворите у ПИЈАЋУ?

Развијено је мноштво компактних, преносних филтера, а за њихову употребу неопходно је користити гравитацију, ручну пумпу, или електричну енергију батеријског напајања

filteri.jpg
филтери - фото: Н. Трифуновић
Oglas

Постоји низ техника којима је прикупљену воду могуће довести до оног нивоа када је она подесна за људску употребу. Могуће је урадити механичко, хемијско или термичко пречишћавање. У прво спадају технике попут седиментације и филтрирања, под хемијским подразумевамо третирање воде хемикалијама богатим јодом или хлором, а под термичким мислим на добро старо прокувавање воде.

Прочитајте још: Снабдети се питком водом на терену значи линију између живота и смрти: Ми вам представљамо неколико начина да преживите

фото: М. Матаруга

Даље, можемо се користити фабричким средствима која су наменски направљена за пречишћавање или да импровизујемо. Сваки од наведених начина има одређене предности и није згорег познавати их све. Уметност преживљавања управо и јесте у способности, а она је апсолутно лакша ако разумемо шта, како и зашто нешто треба да урадимо.

Уклањање патогена

Механичко пречишћавање воде се првенствено изводи помоћу различитих типова филтера. Једноставно речено, филтрирање је процес у којем воду пропуштамо кроз неку врсту мембране-филтера одређене порозности. Притом се све честице и микроорганизми који су већи од пора филтера задржавају са спољне стране. Уколико је филтер одговарајуће густине, добићемо воду која је ослобођена од патогена. Као индустријски стандард се узима да су поре од 0,2 микрона довољно густе да не дозволе пролаз бактеријама које и јесу изазивачи болести. Ипак, многи ручни филтери, поготово они једноставнији нису у стању да одстране и хемијске загађиваче. Али ако вам је за утеху, вода коју би требало да нађете у реалним ситуацијама преживљавања, у принципу, није хемијски загађена, јер у планинама баш и нећете наћи индустријска постројења која ће испустити фенол у реку.

Катадин Хикер Про долази са мноштвом опреме, фото: Н. Трифуновић

Стотинак година искуства

Није немогуће да је негде узводно нека дивља животиња олакшала црева и тако изметом загадила воду или је ту нашла свој потпуни смирај. Због тога је једини безбедан начин да сумњиву воду пречистите сами. Добар филтер ће у потпуности одстранити патогене, а нека од мало бољих решења чак ће и поправити сам укус. Односно, вода ће имати укус воде, без додатних "зачина".

Ако постоји неко у свету филтера кога пођеднако поштују на свим континентима, онда је то без сумње швајцарски произвођач “Катадин”. Све што је везано за њихове производе је првокласно. Од идеје, па до техничких решења, материјала и реализације. Ово и не треба да чуди јер су у бизнису још од тридесетих година прошлог века.

Брзо до питке воде

Аутор и Хикер Про у акцији – чутурица је напуњена чистом водом за један минут, фото: Н. Трифуновић

Катадин Хикер Про је један од најомиљнијих филтера за бројну аутдорс популацију. Купују га сви, од планинара, риболоваца и ловаца па до кампера, војника и разних авантуриста. Разлог је једноставан, ови филтери раде свој посао брзо, поуздано и када пијете пречишћену воду, она нема онај одвратни укус, који се јавља приликом коришћења неке од других техника пречишћавања.  Филтер долази упакован у картонску кутију са свим потребним додацима.

Једноставно склапање

У првом делу кутије се налази сам филтер. Најлакше га је описати као једноставну посуду у коју је смештен специјални филтер од стаклених влакана, са језгром од активног угља и додатне ручне пумпе. Тело је од врло квалитетне пластике транспаренто црне боје. Димензије су врло приручне - пречник је око 8 цм, а висина са склопљеном ручицом 17 цм. У другом делу кутије је остатак потребних средстава, смештен у торбицу од непромочивог платна. Унутар торбице се налазе црево са предфилтером и тегом, пловком, тубицом са лубрикантом, и сунђером. У додатној зип-лок кесици је друго црево за чисту воду и поклопац који одговара све популарнијим флашама од налген пластике, као и неколико додатних прикључака за црева.

Капацитет пречишћавања је литар у минути, фото: Н. Трифуновић

Само склапање и употреба су врло једноставни и интуитивни. Усисно црево се овлаш подмаже силиконским подмазом и навуче на већ монтиран прикључак на телу филтера. На други слободни крај навучемо пловак и тег, те поставимо мрежасти предфилтер. Подигнемо ручицу пумпе и окренемо је за 180 степени. Скинемо заштитни црвени чеп и монтирамо црево из кесице на прикључак на средњем делу поклопца филтера. Капацитет пречишћавања је литар у минути а маса уређаја 300 грама, а животни век филтера је око 750 литара воде. Уколико филтер користимо први пут, првих четврт до пола литра воде треба одбацити јер излази бела течност. У питању је нека врста конзерванса за филтер који помаже код складиштења.

Савршен избор

 фото: Н. Трифуновић

“Катадинов” БеФрее Тацтицал, најлакше описати као склопиву гумену флашу са филтер мембраном. За разлику од претходног решења, није потребно да имате посебну посуду за чисту воду. Довољно је да постојећу склопиву боцу напуните водом коју желите да пречистите и уврнете филтер, који је уједно и чеп. Све што треба да урадите је да окренете боцу и да је стиснете.

Филтерски модул је срце модела Би Фри, фото: Н. Трифуновић

Иако укус добијене воде може да варира од тога какву сте прикупили, будите сигурни да је ослобођена свих могућих микроорганизама. За то се брине посебан филтер пропусности 0,1 микрона. Осим тога, овај филтер омогућава да се пречисти око 1000 литара воде, брзином од 2 литра у минути, што је двоструко брже од Хикер Про модела. Што је квалитет прикупљене воде бољи, то је и добијена вода за пиће квалитетнија и "мање укусна", односно, не осећају се стране примесе.

Прикупљање воде са Би Фри, фото: Н. Трифуновић

Електрични пречишћивач

Про X Електрик је први преносни филтер који користи електричну енергију и то не само за покретање мале пумпе, него и за електрохемијско пречишћавање воде. Упркос сумњичавости у издржљивост конструкције, уређај је веома солидно направљен и користи најраспрострањеније батерије АА формата. Притиском на дугме добићете и до 0,6 литара воде 99,999 процената пречишћене од бактерија, вируса, и паразита (податак произвођача). Притом је значајно смањена и количина тешких метала у води.

Про X Електрик, фото: Про X

Прокувавање

И на крају, увек нам остаје да воду прокувамо у одговарајућој посуди и да на тај начин убијемо постојеће бактерије у њој. Довољно је да воду доведемо до тачке кључања и тако је држимо минут до два. Истина, на овај начин не можемо поправити укус воде, али ако смо претходно употребили неки од постојећих начина филтрирања и овај проблем је делимично решен.

За сваки случај
Уколико спадате у оне посебно опрезне, воду можете и додатно третирати таблетом за хемијско пречишћавање. На тај начин имаћете двоструку сигурност, да са водом нећете унети и неку штетну бактерију. Или барем не живу.


Прочитајте још: Светлост од Сунца до Земље путује 8 минута - ми је испоручујемо на притисак прекидача

Једна од занимљивих техника прокувавања воде је примењива када не располажемо са одговарајућом посудом која може да се користи над отвореним пламеном. Такву посуду испунимо водом, а у ватру ставимо камење величине дечије песнице да се добро угреје. Помоћу дрвених штапова у посуду убацујемо један по један камен и на тај начин воду доведемо до кључања. Укус неће бити посебно пријатан, али шанса да добијете неку болест биће отклоњена.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas