· · Коментари: 0
Тактичке наочаре

Заштита, али и “шминка” (ФОТО)

Без обзира да ли сте активан ИПСЦ стрелац или тек повремено посетите неко од стрелишта, одговарајуће заштитне стрељачке наочаре требало би да су саставни део вашег аксесоара

1594329073_naocare.jpg
наоцаре - фото: Леуполд

Стрељачке наочаре су један од ретких делова опреме који осим стриктне пуцачке намене има и некакав општи карактер. Односно, могуће их је користити и за неке друге активности. Топло их препоручујемо при одласку у природу, на море, у планину, вожњи бицикла, изласку у велики, прљави град...  

Прочитајте још: Бизарна решења: Шта је понудило годишње окупљање произвођача оружја, муниције и опреме у Лас Вегасу?

Ревисион Сауфлај  Макс Врап је један од многих произвођача који нуди наочаре које могу додатно да се осигурају помоћу еластичне траке, фото: Ревисион

Поготово су последњих деценија корисне свима који имају светлије очи. Појачано УВ зрачење лако може да оштети око, да иницира појаву катаракте, оштети рожњачу или изазове дегенеративне промене на њој. Зато је пожељно одабрати оне наочаре које у потпуности блокирају УВ зраке и “плаву светлост” (сунчево видљиво зрачење високе енергије). 

Заштита од сунчевог зрачења 

Осим овога, битно је да наочаре добро пријањају уз контуре лица и да немају дисторзију слике. Овим се спречава упадање сунчевих зрака са горње и бочних страна, што је специфично за старије моделе који су практично равни или тек благо савијени. Такође, имате природан изглед околине, а не као да гледате панорамски приказ. 

Модел Оакли Менс Халф Џекет 2.0 могу бити добар избор, јер су довољно шмекерске и неуобичајено јефтине за овог произвођача, фото: Оаклеy

Иако спадам у модне “диносаурусе”, те и даље “фурам” Реј Банов модел Оутдоорсман 2 из периода “пре великог потопа”, морам да признам да су превазиђене по бројним карактеристикама. Данашње наочаре су знатно лакше, отпорније и имају одличне заштитне карактеристике. 

На десетак метара од ауто-бомбе (око 120 кг ТНТ), Вилеј Икс су сачувале око власника,  фото: Wилеy X

Истина је да се употреба наменских (заштитних, тактичких, стрељачких или како год да их зовете) наочара код нас није баш примила као на Западу. Мало због домаћег менталитета, али и до чињенице да добре, брендиране наочаре обично нису јефтине ни на Западу, а тек код нас... Цене су им као да имамо швајцарски стандард. Ипак, могуће је наћи моделе појединих произвођача по приступачним ценама и са, више него задовољавајућим квалитетом, а поготово ако говоримо о онлајн наруџбама. 

Прва од ствари на коју треба да обратите пажњу је дизајн. Овога пута мислимо како на изглед тако и на облик који ће пратити контуре вашег лица. Наравно да је ово друго много битније, али нема ништа лоше ни у томе да изгледате опако као Терминатор. 

Како одабрати 

Друга битна ствар је да одаберете одговарајућа “стакла”. Препоручујемо да одаберете она која су поларизована. Са њима много оштрије видите околину јер нема одблеска сунчевих зрака од разне рефлектујуће површине. Осим тога, смањују замор очију, што је битна карактеристика. Такође, постоје висококонтрасна стакла (попут оних боје ћилибара), која су најподеснија за одлазак на стрелиште. Захваљујући њима имате врло оштру слику, односно, контуре предмета које посматрате кроз њих су знатно јасније изражене него када гледате голим оком. Наочаре са оваквим стаклима су врло честе код ИПСЦ стрелаца. 

И оно врло битно, бирајте отпорне наочаре! Вероватно нема особе коме нису испале, да није сео на њих или нешто слично. Осим тога, многи од тактичких модела нуде и одређену балистичку заштиту. Пре петнаестак година “WилеyX” је за рекламу користио наочаре које је у Ираку носио припадник америчких снага. Ништа посебно, рекли бисте. Али из тих наочара је вирио приличан фрагмент импровизованог експлозивног средства који би тог војника направио киклопом...  

Оригинали и копије

ЕСС наочаре су прилично заступљене на овим просторима, јер за релативно повољну цену добијате солидан квалитет, фото: ЕСС

Ако вас “сврбе паре”, на рапсолагању су вам модели из “Оаклиа”, који су популарност стекли неколико последњих деценија. Ти модели су мање заступљени код обичних војника, а више код оних који полажу на имиџ опаких момака. За оне са скромнијим буџетом, ту је 3М или ЕСС са којим такође нећете погрешити. Наравно, постоји и “мали милион” кинеских произвођача и њихових модела. Наравно да овде морате бити мало опрезнији приликом одабира. Често су у питању јефтине копије популарних модела. Али се могу наћи и модели које Кинези раде за неко од великих имена из индустрије, а које онда ови само брендирају и продају за неколико десетина пута већи новац. Претпостављамо да је мудрост знати одабрати овакве наочаре.

Прочитајте још: Да ли монтаже за оптички нишан морају да буду скупље од просечног карабина?

Било како било, наша препорука је да одаберете модел који ће имати квалитетну заштиту од УВ зрачења и плавог светла, довољну робусност и одговарајући дизајн. И оно најважније – носите их сваки пут на стрелишту и осталим одговарајућим активностима. 

Нинослав ТРИФУНОВИЋ 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.