Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
СУДБИНА

Била је први супермодел на свету, али иза њене славе крије се језива мрачна прича

Иако је била једна од најлепших супермодела 20. века, њен живот био је под велом мрачних тајни

1616509010_pjimage-21-.jpg
Фото:Илустрација Wикипедиа
Oglas

Док су се очи Флоренс Евелин Несбит привикле на светло, у њеној глави је снажно тукло. Посежући за покривачем, рука јој је склизнула преко празне чаше за шампањац, а она је полако схватила да је гола.

Прочитајте још: КАКО СЕ КАЖЕ: Да ли је БИЦИКЛ, БИЦИКЛА ИЛИ БИЦИКЛО?

Срце је почела да јој лупа кад је схватила да се мушкарац налази иза ње, а да су јој бутине прекривене крвљу. Пет година касније, тај мушкарац ће бити мртав, а Несбит, први светски супермодел ће бити гурнута у суђење века.

Живот лепотице са бакарном косом из Филаделфије, која је постала најтраженији модел свог доба, разоткривен је пред незаситном публиком која је прождирала скандале познатих, што је њој донело депресију, зависност од метадона и покушај самоубиства.

"Џепна Венера"

Флоренс Евелин Несбит је била висока тек 152 центиметара и личила је на типичну школарку, чак и као одрасла жена. Славу је стекла након случајног сусрета са ексцентричним уметником који је тражио да му позира за портрет са њених непуних 14 година. Вођена финансијским невољама, њена мајка удовица је била незапослена, Несбитова је почела да позира за часописе, рекламе и свакакве ситнице, поставши рекламно дете прве деценије 20 века.

Фото: wикипедиа

- Њено лице је било права улазница за богатство, сви су је желели - каже Пола Урбруру, ауторка "Америчке Еве", биографије о Флоренс Евелин Несбит.

Међутим, Евелинина привлачност имала је и лошу страну, врло је брзо привукла пажњу Станфорда Вајта, славног 47-годишњег архитекту слабог на јако младе девојке. Лепа Евелин и њена мајка примљене су у прекрасну хотелску собу, где им је Вајт платио смештај и дружио се са породицом, све док није задобио њихово поверење и све док се једне ноћи прича није преокренула.

Док је Евелин била сама са њим у соби обложеној огледалима, понудио јој је чашу шампањца. Наговорио је да пије, иако то сам није хтео. Сећа се да се пресвукла у кимоно који јој је понудио, а након тога не памти ништа. Кад се освестила, схватила је да је силована и почела је да вришти и плаче. На суду је рекла како је у "собу ушла као девица, али да није тако изашла, и да је била онесвешћена и није дала свој пристанак".

Годинама је Евелин ћутала о силовању, али сећање на ту ноћ ју је прогонило.

Касније се удала за Харија Тава, богатог железничара и ексцентрика који је уходио, удварао јој се и заводио је пуне четири године, пре него што је напокон пристала да буде његова жена. Тав је био опседнут идејом женске чедности и желео је да зна сваку њену тајну. Из ње је извукао сваки детаљ трауматичне ноћи, а од тог је тренутка је почео са собом да носи пиштољ и сав свој бес је усмерио на силоватеља Вајта. Имао је идеју о његовом разотркивању и наплати греха због којег је одлучио да узме ствар у своје руке.

Фото: wикипедиа

Убиство из освете

У вечерњим сатима 25. јуна 1906. обукао је дуги капут испод ког је сакрио пиштољ и у позоришту Медисон сквер гарден и пред сведоцима упуцао је Вајта и убио га. Након самог чина, пришао је Евелин, пољубио је и рекао: "Ја сам ти вероватно спасао живот".

Евелин је сведочила на чак два суђења свом супругу, јер је на првом процесу осуђен на смрт вешањем, док се на оном после жалбе извукао због "неурачунљивости". Исказ Евелин Несбит, у којем је морала детаљно да опише сексуално злостављање, било је за њу веома болно искуство које је годинама потискивала. Иако никад није била осумњичена, свакако је била разлог због којег је Вајт убијен.

Људи су је оптуживали, верујући како је као бескрупулозна девојка гладна новца која је завела Вајта, а затим свог лудо заљубљеног мужа усмерила против њега. Уследила је медијска помама, па и линч, због онога што су називали "љубавним троуглом".

Тав је одслужио осам година у болници за криминално поремећене, а пар се развео 1915. године. До 1920. године, сиромашна и очајна Евелин Несбит борила се са зависношћу. Отворила је кафић да би побегла од сиромаштва, али већ следећег месеца се нашла у дуговима. Покренут је поступак за њено исељење, из ког се извукла покушајем самоубиства.

Прочитајте још: Сви смо бар једном "пуцали костима", а због ове навике младић је завршио у болници

Године су доказале да је лепа Евелин била све само не крхка. Доживела је старост од 82 године, падајући и устајаћи на сваком животном изазову.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas