Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Две године након смрти мужа пронашла је писмо које је оставило у шоку: "Не бих помислила да је написао тако нешто"

"Одмах сам препознала његов рукопис"

1667122997_pismo1.jpg
Фото: Пеxелс
Oglas

Разлог зашто га је пронашла тако касно, крије се у чињеници да је било сакривено на полици, која је била затрпана књигама. Ово је њена исповест:

Прочитајте још: Стручњаци откривају шта се дешава када ХРАНУ ЈЕДЕМО ПРСТИМА: Мозак прави разлику

 

Разлог зашто га је пронашла тако касно, крије се у чињеници да је било сакривено на полици, која је била затрпана књигама. Ово је њена исповест:

- Узела сам коверту. Није било имена ни адресе. Нема марке.Лако сам га отворила. Шта да није била за мене? Моја куц́а, моја полица, моја коверта, зар не? Многи сценарији су ми пали на памет, од којих ниједан није тачан.

На спољној страни картице која је била унутра била је мала, неидентификована животиња из цртаног филма. Била је слатка. Изнад њега је био натпис „Извини“. А онда сам препознала рукопис мог мужа, који је недавно преминуо. Нисам морала да гледам потпис, одмах сам знала да је он то написао. Тај рукопис знам од своје деветнаесте године.

Уобичајени поздрав и две речи.

"Опрости ми"

Мој бивши је умро две године након што смо се развели. Опростила бих му много тога, себи и нашој деци. Због њих смо одржавали здраву дистанцу и необичну блискост. Моје дедуктивно резоновање ми је рекло да је ово писмо написано када смо он и ја још увек били уроњени у шараду спасавања нашег брака и нади да ц́емо заједно преживети.

"Потрудиц́у се више"

Више од чега? О чему? За шта? Да ли је ово написано пре или после нашег покушаја да спасемо брак? Волела бих да могу да верујем да је, када је ово писао, планирао да се "више потруди" у то време. У души сам хвалила те покушаје. У глави сам знала да се недовршени пројекти, било да се ради о реновирању купатила или браку, ретко остварују ако је одлука само да се покуша.

"Желим прилику да ти се искупим"

Не знајуц́и ни датум ни подстицај након којег је написао ово писмо, нисам имала појма да ли је то био захтев за прву или последњу прилику.

"Жао ми је"

Његово извињење се наставило на две странице. То није било признање - то је била молба. Писао је о нашој дугој историји, будуц́ности и жељи да наша породица опстане. Наша породица је преживела, али не на начин на који је неко од нас замишљао или желео. Наша деца су расла и напредовала, упркос губитку. С обзиром на околности, сигурна сам да би то желео. Морала сам да се запитам шта се десило након што је мој бивши муж написао то писмо, када га је убацио између књига. Да ли је чекао посебну прилику да ми је пружи? Можда је то била моја рођенданска честитка? Годину дана пре него што се одселио, када смо "радили" на браку, поклонио ми је свец́у за рођендан, јер сам волела свец́е. То је била велика ствар за нас обоје. Додуше, његови поклони током наших скоро двадесет година били су ствари које је желео да имам, дао их је због начина на који је желео да се осец́а када ми их је дао.

Фото: Пеxелс

Признао је да никада није размишљао о томе да ли желим нешто. Тако да је ова врста давања била нова за њега. За мене је било ново да добијем тако нешто, толико другачије од других поклона. Рекао ми је како је тражио мирисне свец́е док није пронашао мирис који је баш одговарао. Та свец́а није имала никакве везе са њим. Можда је планирао да ми да честитку годину дана после свец́е, јер је мислио да желим писмено извињење? Али никад нисам желела извињење. Онда сам желела мужа. Можда је то схватио, предомислио се и сакрио писмо. Ипак, сигурно није помислио да га никада нећу пронаћи.

Истина је, нисам била узорна домац́ица. Вероватно је прошла скоро деценија откако га је тамо оставио. Али ако је ово пропустио и није је уклонио када је могао? Две године након што смо се развели, пре него што је умро, сваке среде увече би покупио децу и водио их на вечеру. Водио их је и сваког другог викенда. Причали смо, шалили се, понекад свађали. Да се ​​сетио писма, не сумњам да би га потражио и узео. И дозволила бих му. Шта да сам пронашла писмо док је још био жив? Недељу дана или месец дана након што је напустио наш дом? Након што се поново оженио? Да ли би се онда извинио за то извињење? Да ли би ми онда рекао да све повлачи? Пажљиво сам држала писмо, као да ц́е мастило потец́и на моје прсте и запрљати мој садашњи живот, остављајуц́и неизбрисив подсетник на моје ревидиране снове. Била сам сама око осам година. Ово писмо је  део моје прошлости. 

Прочитајте још: Она има НАЈУЖИ СТРУК НА СВЕТУ: Кејти Јанг држи Гинисов рекорд, а тврди да није имала НИЈЕДНУ ОПЕРАЦИЈУ (ФОТО/ВИДЕО)

 

Растргала сам га на ситне комаде, али не са злобом, нити са жестином. Бацила сам конфете од лаванде у канту за смец́е, а књиге вратила на полицу. И опростила сам себи што сам урадила и једно и друго. Искрена извињења нису била јача страна мог бившег мужа, али чињеница да је чак и написао такво писмо омогуц́ила ми је да поверујем, после много година, да нисам потпуно погрешно проценила човека за кога сам се одавно удала. И то је био најбољи поклон који ми је икада дао, пише романописац Ејми Сју Нејтан за портал Yоур Танго.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas