· · Komentari: 0

Stručnjaci otkrivaju šta se dešava kada HRANU JEDEMO PRSTIMA: Mozak pravi razliku

Naš mozak drugačije reaguje na hranu koju jedemo prstima ili uz pomoć pribora

1667042250_jarritos-mexican-soda-idP6ct9jkmk-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Psiholozi tvrdeda konzumiranje hrane rukama može poboljšati njen ukus. Naime, oni smatraju da smo tada svesniji šta unosimo u organizam. Izbegavanje korišćenja pribora za jelo može poboljšati ukus i teksturu hrane.

„Mnoga popularna jela širom sveta jedu se rukama. Na primer hamburgeri, pice, takosi, tortilje, bataci i krilca, pa postavljamo pitanje – zašto i druge namirnice ne možemo da jedemo prstima. Escajg nam zapravo smeta i odvaja nas od naših čula“, smatra psiholog i profesor na Oksfordu Čarls Spens.

Pročitajte još: Proverite svoju moć zapažanja: Samo retki su USPELI da nađu svih DEVET lica na fotografiji (FOTO)

Jedno istraživanje koje je uključilo 2500 osoba, pokazalo je da se 19 odsto njih osećalo opuštenije kada je jelo rukama, 13 odsto je izjavilo da im je takav način unošenja hrane lakši, a 10 procenata da im je obrok ukusniji kada jedu prstima.

Šta se zapravo dešava? Kada dodirnemo hranu rukama, to aktivira senzitivnu percepicju mozga. U praksi to podrazumeva da i pre nego što zagrizemo hranu i osetimo njen ukus, samo dodirivanje hrane navodi mozak da misli da je ona ukusnija i pruža veće zadovoljstvo od unošenja hrane uz pomoć pribora.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.