Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗАНИМЉИВО

Једини снимак који постоји: Овако је изгледала Ана Франк пре Другог светског рата (ВИДЕО)

Анелис Мари Франк, познатија као Ана, имала је 13 година када је за рођендан, 12. јуна 1942. добила књижицу за аутограме

1615919259_ana-frank.jpg
Фото: Wикипедиа
Oglas

Одлучивши да је паметније да је користи као дневник, Ана ју је попунила – њу и још две бележнице, не знајући да ће баш њене мисли постати најпрецизнији опис скривања Јевреја од нацистичког хорора.

Прочитајте још: Прву руску владарку која је примила хришћанство, историја памти по СУРОВОСТИ: Да би осветила мужа спалила је пола града!

Писала је о променама које су се десиле пошто је Немачка окупирала Холандију, али и о ограничењима и о туговању за баком која је умрла раније те 1942. године. 6. јула те године Ана је са породицом отишла у тајно склониште несвесна да ће ту остати пуне две године, све до трагичног краја. Желела је да постане глумица али је, услед немогућности да гледа филмове док се крила у пословној згради свог оца, одлучила да своје амбиције пребаци на новинарство.

 Хоћу ли икада моћи да напишем нешто велико? Хоћу ли икада постати новинарка или писац – питала се Ана 5. априла 1944. године. Дневник је писала све до 1. августа те године. У уторак, 4. августа 1944. у тајно скровиште Франкових упала је Зелена полиција, након анонимне дојаве. Сви су одведени у логор. Анина мајка умрла је од глади, а сестра од тифуса.

Ана Франк имала је свега 16 година када је преминула у концентрационом логору Берген-Белсен – од тифуса, у марту 1945. године, само неколико недеља пре ослобђења. Датум смрти никада није са сигурношћу утврђен али се процењује да је то било 16. марта. 

Прочитаје још: Оне су биле храбре и покренуле су борбу: Данас га обележавамо 8. марта, а да ли знате ког датума је првобитно био Дан жена?

 

Њен отац Ото једини је преживео Аушвиц и успео да пронађе дневник своје ћерке који је објавио 1947. године. Од тада је постао лектира деци широм света, и продат је у више од 30 милиона примерака и преведен на 67 језика. Овај видео једини је постојећи снимак Ане Франк, а снимљен је док је гледала венчање комшија 22. јула 1941. године.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas