· · Komentari: 0
ZANIMLJIVO

One su bile hrabre i pokrenule su borbu: Danas ga obeležavamo 8. marta, a da li znate kog datuma je prvobitno bio Dan žena?

Radnice jedne fabrike u NJujorku pokrenule su štrajk davne 1857. godine, boreći se za bolja prava žena.

1615903836_women-1487825_640.jpg

Godine 1857, 8. marta u NJujorku radnice jedne fabrike tekstila stupile su u štrajk, zahtevajući bolje uslove za rad. Na isti dana, na istom mestu samo 51 godinu kasnije, ponovo se dogodio štrajk žena. Radnice su bile zatvorene u fabrici iz koje nisu mogle da izađu, a zatim je izbio i požar. Nažalost, u požaru je izgorelo 129 žena. Godinu dana kasnije u NJujorku, na dan sećanja nastradalim žrtvama požara, obeležen je 8. mart - Dan žena.

I Ruskinje se ugledale na Amerikanke
Godine 1916. i žene iz Petersburga, koje su bile zaposlene u tekstilnoj industriji, stupile su, po ugledu na Amerikanke, u štrajk. Ovaj štrajk doveo je do izbijanja Francuske revolucije.

Pročitajte još: Danas je urađen po uzoru na svetske metropole, a da li znate kako je Trg republike izgledao nekada? (VIDEO)

Godine 1910. organizovana je prva Međunarodna konferencija žena, koja je bila održana u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale. Na Drugoj konferenciji dogovoreno je da se jedan dan u martu proglasi Danom borbe žena za njihova prava. Tako je za prvi međunarodni Dan žena proglašen 19. a ne 8. mart. 

Dan žena je prvobitno slavljen 19. marta

Naime, tada su žene iz Nemačke, Danske, Austrije, Švajcarske i Amerike zatražile pravo glasa. U Nemačkoj je Klara Cetkin izvela milion žena na ulice. Godine 1912. su i žene iz Francuske zatražile da dobiju pravo glasa, a potom i žene iz Holandije, a godinu dana kasnije i žene iz Švedske i Rusije.

Godine 1818. u Nemačkoj je prvi put uvedeno pravo žena da glasaju ali i da budu izabrane. To je bio prvi veliki uspeh.

Pročitajte još: Kako da se sačuvate od ZLA i njegovog negativnog uticaja? Odgovor ove književnice potpuno će vas OSVESTITI

Na Drugoj međunarodnoj konferenciji žena u Moskvi 1921. godine, odlučeno je da se 8. mart u celom svetu proglasi Danom žena. Tada, 8. marta, evociraju se sećanja na njihovu dugogodišnju borbu a njihovi najveći uspesi su: uvođenje osmočasovnog radnog vremena, ujednačavanje plata za muškarce i žene, ali i zaštita žena sa decom, te uvođenje porodiljskog odmora.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.