Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗАНИМЉИВО

Краљевство жена: У овом племену влада матријархат, а мушкарци немају никаква права!

У овом племену влада матријахрат.

1615820439_mosuo.png
Фото: Принтсцреен / Yоутубе / ТОДАY
Oglas

"Када би жене владале светом, не би било ратова", само је једна од многобројних пословица које указују на врлине жена као владара.

Прочитајте још: ДНК тест је довео до језивог сазнања: Тражила биолошке родитеље, а онда је сазнала сурову ИСТИНУ (ВИДЕО)

Међутим, да није реч о празној причи сведочи и пример из Кине, где и данас живи племе Мосуо, које је још познато и као краљевство жена и које се сматра можда и последњим матријархатом на свету.

Историјат
Мосуо племе има прилично дугу историју, која датира чак 2.000 година уназад. Оно што је специфично за ово племе свакако је да су одувек неговали традицију и културу матријархата. Наиме, у овом племену жене су те које увек доносе одлуке и које су на челу породице.

Свака породица се обично састоји од 10 или чак више чланова, али сва имовина је увек у рукама жена. Оно што је специфично за ово племе јесте да практикују једну врсту "отвореног, либералног брака", где је женама дозвољено да имају колико год љубавника желе.

Прочитајте још: После 10 година од цунамија и нестанка супруге, ожалошћени муж не одустаје од потраге (ФОТО)

Заправо, оне и нису везане класичним браком, већ мушкарци, које Мосуо жена пожели, ноћу долазе у њену кућу, проведу ноћ с њом, а из куће мора отићи пре него што сване. Уколико жена не жели везу са својим дотадашњим љубавником, она симболично ставља мушке ципеле испред својих врата, дајући му до знања да је његово место заузето.

Ако се из једне овакве везе роди дете, то дете одгаја мајчина родбина и дете добија мајчино презиме.

Мушкарци у овом племену немају никаквих обавеза

Иначе, у прошлости Мосуо племе је било прилично изоловано и скоро да није имало контакта са спољним светом. Међутим, посљедњих година њихово место је постало позната туристичка дестинација и они се полако отварају према свету. Штавише, показали су се као изузетно гостољубиви.

Прочитајте још: "Још увек се бојим да уђем у каду": Већ пуних годину дана вуче Цовид-19, а ево зашто јој је од свега најгоре – туширање

Иначе, оно што је битно нагласити за ово племе јесте да се жене из племена не удају, тј. код њих не постоји никаква класична церемонија ступања у брак. Заправо, у њиховој култури и традицији имати само једног партнера представља непоштовање својих предака, нити се сматра подобним.

Код њих не постоји реч за мужа или оца

Постоји неколико аспеката Мосуо културе који привлаче пажњу остатка света, а један од најважнијих јесте та либерална веза, где жена може бирати свог љубавника, а притом није обавезна да живи с њим под истим кровом.

Фото: Принтсцреен / YоуТубе / ТОДАY

Заправо, заједнички живот уопште није препоручљив јер то једноставно није у њиховој традицији. Није тајна да Мосуо жене не верују у брак, бар не у институцију брака каква је нама позната. Иначе, мушкарци немају своју имовину и до краја живота живе у мајчиној кући.

Прочитајте још: Мајка је одлучила да напусти бебу, а онда је потез медицинске сестре расплакао многе (ВИДЕО)

Иако је последњих година порастао интерес туриста за њихов крај, занимљиво је да Мосуо жене никада неће погледати некога "са стране", већ искључиво Мосуо мушкарце. Такође, оно што је специфично за њихову културу јесте да се стари и немоћни никада не напуштају, већ се породице брину о њима до самог краја.

Према правилима племена, девојчице не смеју носити сукњу све до 13. године, када се званично "уводе у друштво", и тада од мајке добијају засебну собу у коју доводе своје љубавнике. Занимљиво је да жена никада неће причати о својим интимним стварима у присуству мушкарца јер је интима резервисана искључиво и само за жене.

Ујаци су ти који брину за сестрину децу

Такође, када жене из племена желе да покажу неком мушкарцу да им је интересантан, она ће му оставити отворена врата да би је ноћу посетио. Као што је већ речено, ујаци, дакле, мајчина браћа су важнија од очева.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas