Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

"ДА ЛИ У ЦРКВУ МОРАМ У СУКЊИ" Игуман манастира Фенек објаснио правила облачења, али и како се целива икона

Србија је позната по великом броју православних светиња. Заправо у коме год граду да се нађете наићи ћете на манастире и цркве који су уткани у традицију и историју.

1699116163_e8f25b33068a873c0e8de7b08ef2b240452ab54d.jpg
Фото: Новости архива
Oglas

С тога често се поставља питање, како се обући за манастир илицркву и да ли постоје неки одређени пропоси.

Одговор на ово питање дао је игуман манастира Фенек.

 - Градска црква и манастир се разликују сами по себи. Градска црква је искључиво само црква, а манастир је уједно и монашка кућа. Одлазак у манастир је другачији јер ви заправо долазите у нечију кућу. Због тога треба обратити пажњу на гардеробу и у том погледу имати поштовања према монасима. Свакако да се пристојност подразумева у оба случаја - напомиње игуман и додаје:

 - С друге стране, не схвата свако пристојност подједнако. Неки мушкарци мисле да је и шорц испод колена пристојан, што и није баш тако. Људи превасходно треба да схвате где долазе. Нема веће свечаности од доласка у цркву и на литургију, а људи долазе ето тек тако успут. За ту прилику би требало да обуку најсвечанију гардеробу коју имају - каже игуман манастира Фенек, који је објаснио и недоумице везане за целивање икона.

Главно је да не треба претеривати ни у чему, ни у претерано слободном облачењу али ни у претераној скрушености.

Наравно, није умесно носити миниће, имати голишав стомак, разголићена рамена, преуске фармерке, које се до скора нису ни носиле у цркви. То је једноствно питање доброг васпиања и укуса. Такође, сукње до пода нису обавезне, али би биле пожељне. Много пута девојке које тако дођу у цркву кажу да се осећају непријатно и марамом или сукњом покушавају да поправе свој стајлинг.

Око мараме се често води и највећа полемика, да ли би требало жене да је носе или не.

 - Овај обичај, заснован је на речима Светог апостола Павла, који је, проучавајући ортодоксне хришћане, записао следеће: „Свака жена која се гологлава моли Богу срамоти своју главу, исто тако и мушкарац, ако се покривене главе моли Богу срамоти се. Жене би у црквама, а нарочито у манастирима требале да марамом покрију косу. Наравно није обавезно, али би било лепо - рекао је игуман.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas