Oglas
Oglas
· · Коментари: 1
НАУЧИТЕ НЕШТО НОВО

Знате ли зашто љубичасту боју нема ниједна застава на свету?

Заставе држава најразличитијих су боја, украшене свакојаким елементима попут орлова, звезда, змајева.

1614675303_russia-3037142_1280.png
Фото: Пиxабаy
Oglas

Међутим, ако добро познајете боје и грбове, сигурно сте приметили једну ствар, а то је да ни на једној застави нема љубичасте боје.

Разлог лежи у томе што је, између осталог, љубичаста боја у прошлости била веома скупа. У старим временима она се добијала од посебне врсте морских пужева са Медитерана.

Било је потребно преко 10.000 пужева за само један грам боје. Стога су ову боју ценили колико и злато, пише портал Qуора.цом.

Љубичасту боју су, у већини случајева, повезивали са краљевским породицама, јер су једино они имали услова да је носе.

Краљица Елизабета је наредила да љубичасту боју смеју да носе само чланови краљевске породице. И нико осим њих.

Фото: Пиxабаy

Међутим, ова боја је понекад била скупа и самим владарима.

Римски император Аурелије забранио је својој супрузи да купи свилени љубичасти шал, јер је само једна бочица љубичасте боје коштала три златне полуге, што би данас износило око 50.000 еура.

Престижни статус љубичасте боје променио се тек 1856. године када је студент британског универзитета, Вилијам Хенри Перкин, покушавајући да пронађе лек за маларију, случајно открио начин како да произведе синтетичку љубичасту боју.

Како је њена производња знатно олакшана, љубичаста је постала доступна свима, те не чуди што се појављује на појединим заставама насталим око 1900. године.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas