· · Коментари: 0

АПРИЛИ-ЛИ-ЛИИИИИ: Како је настао 1.АПРИЛ- дан шале, и ПЕТ НАЈВЕЋИХ МЕДИЈСКИХ ШАЛА на које је свет насео!

Првог априла се многи труде да буду шаљивџије, некима то и пође за руком

1680262036_shutterstock_599067764-klovn-1-april-naslov-111.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Светски Дан шале се обележава у Европи од почетка 19. века, али постоји много различитих теорија и објашњења о томе како је настао. Према неким тумачењима, овај празник води порекло из Старог Рима и библијске традиције, док други сматрају да је настао у средњевековној Европи.

Са развојем радија и телевизије у 20. веку у првоаприлско збијање шала укључили су се и медији насамаривши публику широм света, у чему је ББЦ имао запажену улогу.

Ово је пет таквих примера.

1957. ББЦ и берба шпагета у Швајцарској

Угледна информативна емисија ББЦ Панорама објавила је 1957. једну од најпознатијих првоаприлских шала. У телевизијској репортажи приказано је да захваљујући веома благој зими и уклањању опасних шпагети жижака, швајцарски фармери уживају у великом роду шпагета.

Гледаоци су имали прилику да виде како се са дрвећа беру шпагете. Огроман број људи био је насамарен, а штампа је данима писала о томе. Чак је и генерални директор ББЦ-ја признао жени да „није знао да се тако узгајају шпагети", посегнувши и за енциклопедијом, испричао је Мајкл Пикок, један од уредника који је одобрио превару у емисији Сведоци историје.

1962. Шведска и најлон чарапе за колор телевизију

Шведска СВТ телевизија угостила је у вестима техничког стручњака Кјела Стенсона, који је објавио да, захваљујући новој технологији, гледаоци могу да добију телевизор у боји. У то време, то је био једини ТВ канал у Шведској и емитовао је црно-белу слику, тако да је ово била велика вест.

Стенсон је објаснио да све што гледаоци треба да ураде, јесте да навуку најлонску чарапу преко ТВ екрана, а мрежа ће произвести преламање светлости и дати боју слици.

Хиљаде људи је покушало то код куће.

Многи Швеђани се и данас сећају очева како су јурили кроз кућу, покушавајући да пронађу чарапе да ставе преко телевизора, преноси сајт Музеј шала у Сан Дијегу.

Фото: Схуттерстоцк

1976. Ко може дуже да лебди

Познати астроном Патрик Мур појавио се 1. априла 1976. на ББЦ Радију 2, и најавио да ће тог јутра у 9:47 људи имати прилику да осете оно што је назвао „гравитациони ефекат Јупитера и Плутона".

Рекао је да ће се у тачно том тренутку планете поравнати, што ће гравитацију на Земљи мало ослабити, тако да ако скочите у ваздух тачно у правом тренутку, скоро да ћете лебдети. Тог јутра ББЦ је добио стотине телефонских позива од људи који су, наводно сведочили том феномену.

Међу њима је била и жена која је тврдила, да су се она и 11 њених пријатеља винули са столица и лагано кружили по соби, пише Гардијан.

1998. Хамбургери за леворуке

У топ листи Музеја шала, нашла се и једна реклама. Ланац ресторана брзе хране, објавио је 1998. оглас у дневнику Ју-Ес-Еј Тудеј да у понуди има и хамбургер за леворуке, специјално измишљен за 32 милиона Американаца, који се служе левом руком.

Ланац је касније саопштио да је добио хиљаде наруџбина.

2008. Летећи пингвини на Антарктику

Једна од последњих широм света познатих ББЦ првоаприлских шала, направљена је током природњачке серије „Чуда еволуције". Они су наводно снимили летеће пингвине.

Водитељ Тери Џонс, славни члан групе Монти Пајтон, приказан је како шета са пингвинима на Антарктику, а затим прати њихов лет у амазонску прашуму, где пингвини „проводе зиму сунчајући се на тропском сунцу". Видео је постао виралан на интернету.

Постоје теорије, које сматрају да порекло првоаприлских шала датира из библијске традиције.

Наводно, празник шале се слави од када је Ноје, први пут пустио голубицу да провери да ли се вода од велике поплаве повукла.

БОНУС ВИДЕО: 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.