· · Коментари: 0
на данашњи дан

Без њих мушкарци НЕ БИ ХОДАЛИ ПО МЕСЕЦУ: ЖЕНЕ које су остале НЕОПЕВАНИ ХЕРОЈИ (ФОТО)

Ово су жене из сенке које су допринеле човековом ходању по месецу

1658302719_profimedia-0460224414.jpg
Фото: Профимедиа

На данашњи дан, 20. јула 1969. године 650 милиона људи седело је крај малих екрана и пратило како се амерички астронаут Нил Армстронг мердевинама спушта на Месец. Он је тада изговорио једну од најпознатијих реченица која је ушла у историју: ,,Ово је мали корак за човека, али велики за човечансто." Оно што мало људи зна је да тог корака не би ни било, да није било ових жена.

Свих 12 људи који су ходали Месецом су били мушкарци, међутим иза њих су стајале жене. Оне су биле подршка из сенке, без којих вероватно ниједан подухват не би био могућ. Ово су неке од њих.

Џами Флауерс Копин

Фото: профимедиа

Џами Флауерс Копин у НАСИ је кренула да ради директно из школске клупе. Каже да је изузетно захвална што је добила ту прилику и да је имала среће да се нађе на правом месту у право време. Била је секретарица посаде и њен посао је био да осигура да Нил Армстронг, Баз Алдрин и Мајкл Колинс осете што мање притиска пред овај догађај. Информисала је њихове жене како теку припреwмw, некада чак и чувала њихову децу. Поред овога морала је да има и техничка знања. У њена задужења спадало је и исправљање грешака уколико дође до промена на летелици. У интервјуу 2008. године рекла је:

- Тек годину дана касније схватила сам колико сам заправо била срећна. То ми је био први посао у животу. У то време НАСА је тек почела да даје већа и озбиљнија задужења женама, до тада, биле су секретарице. Сећам се да сам гледала како полеће "Аполо 11", било је то невероватно.

Маргарет Хамилтон

Фото: профимедиа

Маргарет се за посао пријавила тако што је чула рекламу НАСЕ на радију. У реклами НАСА је огласила да ,,циљају на месец".

- Реклама је звучала тако узбудљиво да сам просто морала да се и ја укључим у то.

Прочитајте још: Дете родила са са ПЕТ година. Ово је најмлађа мајка у историји човечанства (ФОТО/ВИДЕО)

Кратко након тога Маргарет је добила посао као главни програмер на компјутеру који је водио Аполо кроз свемир. За свој посао је смислила и назив: софтверски инжењеринг.

- Нисам у то време тако размишљала, али чињеница је да сам била ретка жена у свету мушкараца. Заправо, када сам тек дошла, била сам једина жена на том пројекту. Уосталом, и када погледате наше слике, видећете мало жена. Било их је, али не на тим техничким пословима - рекла је Маргарет.

Маргарет је наставила своју сјајну каријеру. Данас има 85 година и служи се интернетом. Не свиђа јој се друштво у коме данас живимо и сматра да су жене данас у лошијој позицији него те 1969.

- Данас су жене претња на радном месту. У оно време нису биле претња, само куриозитет, ретке појаве - закључује Маргарет.

2016. за њен рад одликовао је Барак Обама.

КЕТРИН ЏОНСОН

Фото: профимедиа

Кетрин Џонсон је још као мала показала завидан таленат за математику. Њен отац већ тада је знао да ће је уписати на факултет. Ова одлука била је доста неуобичајена за то време сегрегације, пошто је Кетрин била афро-американка. Међутим, Кетрин је у свом циљу успела и дипломирала 1937. године. Запослила се као учитељица, а онда се 1953. године, као удата жена са децом запослила у Националном савету за аеронаутику. Тамо је радила четири године, а онда се придружила националној хистерији да претекну Русе у трци за Месец.

Значај рада Кетрин Џонсон открила је Маргот Ли Шетерли, ауторка књиге оја се бавила афро-американкама у овом програму које је називала ,,људски компјутери". Кетрин је у 97. години такође за њен рад добила одликовање Барак Обаме.

Прочитајте још: Одакле потиче израз "да куцнем у дрво": Погледајте због чега ово говоримо и радимо када призивамо срећу

У интервјуу се осврнула на то време сегрегације и дискриминације:

- Моје колеге и ја смо били предани послу и свако од нас се на свој начин борио са тим. У кафетерији бисмо, рецимо, просто игнорисали знакове за столовима који су одвајали белце и црнце. Међутим, мало по мало, и вратили смо се за столове који су били "дозвољени" црнцима. Све смо имали одвојено - и продавнице, цркве и школе. Највише ми је помагала једна реченица мог оца: "Ниси ништа боља од других, али не заборави и да нико није бољи од тебе".

ЏОАН МОРГАН

Фото: профимедиа

Џоан Морган је жена која је претрпела свашта, од сексистичких коментара колега у пролазу, до пипкања у лифту али на крају је била једина жена која 16. јула 1969. седела у главној НАСИНОЈ просторији из које се лансирао Аполо.

-Била сам решена да успем по сваку цену. Заиста сам желела да радим тај посао и после много времена, 99 одсто колега се предало и схватило да остајем ту и да ће морати да се помире са тим - каже Џоан.

У НАСИ је провела 45 година. Након што је успешно покренула лансирање, отишла на одмор са супругом, а слетање на месец гледала је на телевизору.

Данас има 78 година, у пензији је и охрабрује све жене да грабе у својим каријерама.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.