· · Коментари: 0

Четири ПОСТУПКА које одају ЛАЖОВЕ: Ако обратите пажњу на следеће ствари све маске ће пасти

Гестови којима се служе лажови

1671289144_Foto-Shutterstock-pinokio.jpg
Фото: Схуттерсток

Људи обично показују вербалне знакове када лажу, а говорећи нешто неистинито захтева прави напор. Иако не постоји сигуран начин да сазнате да ли неко лаже сваки пут, постоје ствари на које можете обратити пажњу и потврдити своје сумње.

Они користе речи за попуњавање "празнина"

Пошто лагање захтева напор, речи не теку тако глатко када неко лаже. То значи да неко ко лаже мора да прави честе паузе како би размотрио речи пре него што их пусти. Допунске речи , као што су ух , овај , знаш , хм, у тренуцима оклевања често измичу када неко лаже. Ове допунске речи, које се називају превртањем речи, могу понудити назнаке о намерама особе која говори.

Прочитајте још: Деца ЕМОТИВНО НЕЗРЕЛИХ родитеља имају специфична ограничења када одрасту: Погледајте о којим ПОСЛЕДИЦАМА је реч и како се изборити са њима

Муцају

Муцање и коришћење допунских речи иду руку под руку јер су обоје практично нехотичне реакције на покушај да се изговори нешто што није истина. Муцање, међутим, више личи на паузе и понављања у речима, а не на паузе у реченицама. Један од највећих узрока муцања је анксиозност , а лагање дефинитивно може учинити да се особа која говори неистину осећа узнемирено.

Њихова висина гласа се мења

Обратите посебну пажњу на пораст или пад висине тона нечијег гласа ако сумњате да вам говори лаж. Заправо је уобичајено да се висина гласа лажова промени када говоре нешто лажно. Постоји неколико разлога за ову промену тона. Анксиозност и нервоза изазивају промену висине гласа. Промена висине гласа може се користити за додавање нагласка на одређене речи како би звучало уверљивије. Промене висине гласа могу се користити као метода која омета.

Они поричу и постају дефанзивни

Неко ко лаже може такође постати вербално одбрамбен, порећи да лаже или покушати да натера другу особу да се осећа кривом. Можда ћете чути ствари попут: "Никада не бих лагао", док особа покушава да вас убеди да је невина. Већина људи који су ухваћени на делу лажу ће то порицати, а неки ће се чак и наљутити ако истрајете. Ретко ко на кугли земаљској ће признати у датом тренутку да лаже.

Они мењају тему

Промена теме је средство за одвраћање пажње од лажи. У ситуацијама када осећате да су ствари изостављене из приче, то су обично добри сигнали да не схватате целу истину. Лажљивци ће такође противречити сами себи, дајући изјаве које немају потпуно смисла. Ако почнете да се осећате сумњичаво, притисните на постављање питања и тражење детаља који се не уклапају. Пошто лажов у суштини ствара причу док говори, то вас може довести до тога да приметите недоследности у ономе што говоре.

Савети за проналажење истине

Ако сумњате да особа лаже, постоји неколико једноставних савета које треба имати на уму како би вам помогли да се приближите истини:

Наставите да постављате питања и тражите детаље,
Останите у потпуности укључени у разговор како бисте могли да ухватите вербалне и невербалне знакове преваре, попут промене говора тела,
Покрените дискусију касније и саслушајте да ли постоје одступања од оригинала.

Зашто људи лажу?

Ако неко покушава да прикрије истину, очигледно има шта да крије. Људи имају много разлога за лаж, али они укључују ствари као што су покушаји да контролишу или манипулишу ситуацијом, избегавају казну или сукоб, покушавају да буду прихваћени или обесхрабрују лоше утиске. Док сви повремено говоре беле лажи, неки људи од лагања чине лошу навику - или још горе. Доступни су третмани ако сумњате да је вама или вољеној особи потребна помоћ.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.