Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли сте чули за ЕЈЏИЗАМ? Термин све популарнији, а односи се на ВЕЛИКИ ПРОБЛЕМ ДАНАШЊИЦЕ

Реч је о свеприсутном проблему друштва ком смо често сведоци или саучесници

1659370200_pexels-matthias-zomer-339620.jpg
Фото: Пеxелс
Oglas

Термин ејџизам (агеисм; аге значи старост) први пут је употребио геронтолог Роберт Батлер и односи се на старосне предрасуде, стереотипе и дискриминацију људи које се заснивају на њиховим годинама.

О таквом концепту као што је ејџизам, филозофски умови су почели да говоре релативно недавно. Живимо баш у време када ејџизам, на ужас и нашег јединог по речима демократског друштва, цвета као никада.

Младост као валута

Пре него што су жене добиле право гласа, могуц́ност да се образују и запосле, и право да одлучују шта да раде са својим личним животом - удају се или не, имају децу или живе без њих – жене су заправо сматране робом.

Прочитајте још: Операција је трајала 33 сата: Сијамски близанци који су делили мозак успешно раздвојени (ВИДЕО)

Тачније, жена је буквално била добра или лоша инвестиција у животу мушкарца. Друга половина је одабрана због лепоте, статуса, мираза и, наравно, старости, што је директно утицало на њену подобност.

Прво, младе жене могу дати здраво потомство чак и старијим мужевима, а друго, младост је одувек била нераскидиво повезана са привлачношц́у и пожељношц́у за мушкарце. Као резултат такве историјске парадигме, добили смо традиционалну поставку која се може сматрати нормом, где јачи пол привлаче искључиво младе девојке, односно бракове неједнаке старости, где је супружник много старији од своје изабранице. 

Мезалијанса и неправда

Штавише, ми и даље поштујемо „мушко доба“, прец́утно тврдец́и да је то директно повезано, наводно, са мудрошц́у, што значи да девојке које су иницијално усмерене на такав мизалијанс виде само искуство и интелигенцију у својим старијим пратиоцима. На овај или онај начин, брак на пример, Винсена Касела и Тина Кунаки никога није посебно изненадио, али брак Емануела Макрона са старијом женом и даље иритира многе.

А ако заиста ослушкујемо глас друштва, онда нас не љути чињеница неусаглашености у годинама, вец́ одлука жене да ради оно што историјски раде само мушкарци, односно да изабере партнера много млађег од себе.  Парадокс је и у чињеници да, нажалост, жене имају кључну позицију у вези са овим питањем. Поента је да даме треба да имају право да бирају за партнере кога хоц́е, без осуде друштва. И у поседовању таквог права – прихватити своју старост као биолошки фактор, без отписивања себе, без психичких траума и, што је најважније, без ограничења и ставова у глави.

Ејџизам и комплекси

Такође треба да прихватимо чињеницу да у ствари, колико год желели да негирамо ову чињеницу, ејџизам код нас буквално цвета.

Некада смо причали о томе да су мушкарци попут вина и постају све бољи са годинама. Многи иду са борама и седом косом, неки часописи намерно наглашавају боре на лицима мушкараца контрастним сенкама, док су женске боре пажљиво изглађене на свим фотографијама. Као резултат тога, жене не само да су спремне да се подвргну било каквим хируршким експериментима како би некако вратиле сат уназад, вец́ понекад изгледају глупо и лажно у својим апсолутно непотребним покушајима да се такмиче са млађом генерацијом лепотица, јер бити млад више не означава добробити за здравље, вец́ неприхватање себе, психичке и менталне трауме и комплексе.

Прочитајте још: СУТРА славимо СВЕТОГ ИЛИЈУ, највећег пророка у хришћанској вери: Уколико загрми никако не радите ово

Друштву је тешко одолети, јер још увек постоји мишљење да мушкарац у сваком тренутку може да се препусти млађој жени и да је то сасвим логична норма кризе средњих година за јачи пол.

Али, у исто време, добро знамо да сваки глобални помак почиње од малих корака, а у овом случају мора да почне од саме жене – од спремности да се прихвати у било ком узрасту, од формирања правилног, здравог става према природним променама лица и тела који су апсолутно нормални за све, а такође и са елиминацијом стереотипних ставова и ограничавањем комуникације са оним људима који тврдоглаво покушавају да вам их наметну!

На крају крајева, године нису ништа друго до број, а на женама је да своје године прихвате са поносом. Подсетимо, да је недавно 81-годишња глумица, активисткиња и књижевница Џејн Фонда дала свој допринос у борби против ејџизма. Она је рекла: ,,Ако смо срећни, дочекаћемо старост. Старост је дар.“  

Бонус видео:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas