· · Коментари: 0
ПРАЗНИЦИ

Да ли су Деда Мраз и Свети Никола ИСТА ОСОБА? Легенде колају, а ово је ОДГОВОР

Легенда и обичаји везани за Деда Мраза заправо су засновани на лику светог Николе

1608333417_deda.png
Фото: Pixabay

Да ли сте знали да Деда Мраз није исто што и свети Никола из разлога што је он световна, а не духовна појава. Међутим, Деда Мраз, можда сасвим случајно или не, има црвени плашт као и свети Никола, воли и дарује децу и има дугу седу браду.

Прочитајте још: Како бисте ви реаговали? Породица није могла да поверује шта види на новогодишњој јелки? (ФОТО)

Свети Никола је описан као буцмаст и дебео, прави стари весељак са минијатурним санкама...

Прочитајте још: Знате ли зашто је манастир ЖИЧА ЦРВЕНЕ боје? Ми имамо одговор!

Глобално је општеприхваћено име Деда Мраза долази управо од имена светог Николе на енглеском језику. Свети Никола се први пут у лику Деда Мраза појављује 23. децембра 1823.  године након што је објављена поема анонимног аутора "Посете Светог Николе" у месту Трој у држави Њујорк.

Песма је касније приписана Клементу Кларку Муру. Многи од Деда Мразових модерних атрибута су установљени у овој песми, као што су вожња на санкама које слећу на кровове, улазак кроз димњак и пуна торба играчака.

Свети Никола је описан као "буцмаст и дебео, прави стари весељак“ са "малим округлим стомаком“ који се "тресе као пуна здела желеа када се смеје“, упркос томе што "минијатурне санке“ и "мали ирваси“ још увек показују да је Деда Мраз такође мален.

Празник светог Николе данас има велики значај у целом свету. Пошто у неким земљама превладава његов "рођак“ Санта Клаус, увезен из Америке, дошло је до комерцијализације. У подалпским земљама и регионима дан Светог Николе се доводи у везу са Крампусом, обичајем чије порекло сеже у немачко-словенску традицију.

Прочитајте још: Манастир Куманица крије НАЈВЕЋУ СРПСКУ ТАЈНУ: Мошти Светог Саве НИСУ СПАЉЕНЕ?!

Док је на православним иконама приказан као висок човек у препознатљивом црвеном плашту, са епископском митром на глави и штапом у руци, како дарује децу поклонима из џака, потрошачко друштво је то мало "зачинило". Црвени плашт је остао, као и дуга седа брада, али су убачени ирваси који вуку саонице којима "Санта Клаус" обилази свет.

Данашњи Деда Мраз

Како су године пролазиле, Деда Мраз је у популарној култури еволуирао у велику, крупну особу. Један од првих уметника који је дефинисао модерни изглед Деда Мраза је Томас Наст, амерички карикатуриста из 19. века.

Године 1863, слика Деда Мраза који је насликао Наст појавила се у најпопуларнијем америчком недељнику. Прича да Деда Мраз живи на Северном полу такође може бити Настово дело. Његова слика Божића уод 29. децембра 1866. је била колаж гравира под називом Деда Мраз и његова дела.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.