Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ДАНАС ЈЕ БАДЊИ ДАН: Божић је пред вратима, испоштујте ОБИЧАЈЕ и чуда су могућа!

Посебно је важно да испошујете један обичај

1672919632_1672070360_Foto-Shutterstock-badnjak.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Назив Бадњи дан је добио по бадњаку који се на тај дан сече и пали.

Бадњи дан и Божић су нераздвојни, не само зато што долазе један после другог, већ и зато што се допуњавају схватањима и обичајима које народ везује за њих.

Бадњи дан је последњи дан божићног поста. Дан који му претходи је Туциндан, а сам сутрашњи дан је дан празника Божића.

Бадњи дан је пун ритуала и симболике, живописних радњи и сви су они повезани са породичним култом и култом огњишта.

Народни обичаји око Бадњег дана су доста стари и до данас се доста обичаја изгубило или заборавило. У различитим крајевима, обичаји се умеју разликовати у неким елементима, а у многим крајевима се доста обичаја изгубило. Комбинација тога доприноси великим разликама у обичајима од краја до краја и од села до села. Ипак, и поред толике разноврсности и разлика, ипак постоји и доста заједничких обичаја који су врло слични.

Прочитајте још: Због чега се у неким крајевима Србије БАДЊАК маже медом? Обичај који има занимљиву СИМБОЛИКУ

Ложење бадњака је у вези са огњем и огњиштем. Ложење бадњака је средишњи елемент симболике рађања новог сунца, јер је и Бадњи дан одмах после краткодневнице. Млади храст је спаљивањем даван огњу ради нове године, а прегршти варница бацане у небо су најављивале много рода и приноса.

Домаћице ће дан започети припремом посне трпезе за Бадње вече.

Свечана посна трпеза требало би да садржи: пасуљ, рибу, баклаву, погачу, питу.

Трпеза треба да одише изобиљом, али на једноставан начин. Циљ вечере је окупљање породице у кући.

Најважнији обичај за Бадње вече је да се не иде у госте.

Улице су празне, јер су се сви "сјатили" у кућу, да породично дочекају рођење сина Божијег Исуса Христа.

У праскозорје, под ударцима секире, један се млади храст опрашта са сунцем. Сече се са три ударца, тако да падне ка истоку.

Бадњак је симбол оног дрвета, које су, према предању, пастири донели Јосифу и Марији, да заложе ватру и загреју пећину у којој је рођен Исус.

Његово ложење је главни део овог празника, али ће бадњак од зоре, до сумрака, остати прислоњен уз кућу, и тек потом бити унет, уз посипање житом.

Бадњак се ложи са посебним поштовањем, и моли за здравље, срећу и мир.

Бадњак гори до Божића, наговештавајући нову светлост коју доноси вера у новорођеног Христа.

Божић је пред вратима - чуда су могућа!

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas